Öt évre kizárnák a közbeszerzésekből azokat, akiktől Orbán Viktor ajándékot fogadott el

A közhatalmat gyakorló és a közpénzek felett rendelkező személyeknek nyújtott nagy értékű ingyenes juttatások korlátozásához csupán néhány törvényt kellene módosítani. Mindez vagy Orbán Viktor magánrepülő-útjainak, vagy Garancsi István közbeszerzési sikereinek szabhat határt.

2018. október 4., 14:57

Szerző:

Hamar tanúbizonyságot tehet a korrupcióellenes elkötelezettségéről a Fidesz-KDNP, a kérdés csak az, hogy engedik-e napirendre venni a parlamentben két független ellenzéki képviselő politikafehérítő javaslatát. Az LMP-frakciót elhagyó, immár független Szél Bernadett és Szabó Szabolcs csütörtökön ugyanis benyújtott egy törvénytervezetet „egyes törvényeknek a közhatalmat gyakorló és a közpénzek felett rendelkező személyeknek nyújtott nagy értékű ingyenes juttatások korlátozásához szükséges módosításáról" címmel. Ebben azt szorgalmazzák, hogy

az országgyűlési képviselők által hivatali minőségben elfogadható juttatás mértékét az egyhavi tiszteletdíjhoz kötött – azaz mintegy egymillió forintos – limitről az öregségi nyugdíjminimumra, azaz jelenleg 28 500 forintra csökkentsék.

A hatályos törvény szerint ha a miniszterelnök által kapott ajándék meghaladja fizetése egytizenketted részét – vagyis 62 500 forintot – vagy bármilyen ingyenes juttatást kapott, annak szerepelnie kell a képviselői vagyonnyilatkozatában. 

Emellett a független képviselők többek közt szeretnék elérni azt is, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok vezető tisztviselői is tegyenek az országgyűlési képviselőkkel azonos tartalmú, nyilvános vagyonnyilatkozatot.

Ezen túl Szél és Szabó öt évre kizárná a közbeszerzésekből azokat, akik a kormány tagjainak a mindenkori nyugdíjminimum összegét meghaladó ingyenes juttatást biztosítanak, a közbeszerzési törvényt ugyanis a következőképpen módosítaná:

„Összeférhetetlen és az ingyenes juttatás időpontjától számított öt évig nem vehet részt az eljárásban ajánlattevőként, részvételre jelentkezőként, alvállalkozóként vagy az alkalmasság igazolásában részt vevő szervezetként az a személy vagy szervezet, továbbá az annak a személynek a tulajdonában vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója tulajdonában álló szervezet, aki

a) az ajánlatkérő vezetőjének, vezető tisztviselőjének, vezető állású foglalkoztatottjának vagy felügyelőbizottsági tagjának, vagy

b) közjogi tisztségviselőknek bármely jogcímen az öregségi nyugdíj legkisebb összegét meghaladó mértékű ajándékot adott vagy más ingyenes juttatást biztosított

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Szél és Szabó törvényjavaslata – noha kevés az esély rá, hogy a politika fehérítését célzó módosításokat támogatnák a kormánypártok – elvileg az elfogadását követő hónapban hatályba is léphetne, s kizárólag azokra az ajándékozásokra vonatkozna, amelyekre ezt követően kerül sor.

A javaslat azonban egyértelműen azért született, mert az Átlátszó kiderítetteOrbán Viktor miniszterelnök ugyanazzal az osztrák lajstromszámú, Bombardier Global 6000 típusú, 17 milliárd forintba kerülő luxus-magánrepülőgéppel ment július 25-én Bécsből a MOL-Vidi Bulgáriában, Várnában rendezett Ludgorec elleni meccsére Garancsi István klubelnök társaságában, amely később Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozó, milliárdos gázszerelő és volt felcsúti polgármester lányát, Mészáros Beatrixet hozta Ferihegyre.

A gépnek azonban nem a MOL-Vidi–Ludgorec meccs volt az egyetlen futball miatt tett útja, bár közvetlenül csak itt bizonyítható, hogy a miniszterelnök használta a Mészáros-család által is igénybe vett repülőgépet. Június 21-én a Bombardier Nyizsnyij Novgorodba ment, ahol akkor Argentína játszott Horvátországgal a világbajnokság D-csoportjának második fordulójában. Július 15-én pedig Moszkvába utazott a luxusrepülő, ahol épp a vb-döntő zajlott. A sajtóban akkor megjelent, hogy Orbán a helyszínen nézte a mérkőzést, és még Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott aznap.

Az Átlátszó cikke nyomán a Népszava megkérdezte, hogy ki fizette a miniszterelnök július 25-i útját a várnai meccsre, lazán úgy válaszolt, hogy a költségeket Garancsi állta, de ez az adófizetőknek nem került pénzbe. 

Csakhogy ez nem igaz, Garancsi ugyanis az elmúlt nyolc év egyik legnagyobb közbeszerzési nyertese. Egyik cége, a Market Zrt., csak idén augusztusban nyert el egy 930 milliós kórházfelújítást, a Szent Ferenc Kórházét, és 10,67 milliárdért építheti fel az új országgyűlési irodaházat Kossuth téren, a volt MTESZ-székház területén. Másik cége, a Mobil Adat Kft. szállíthatja a SIM-kártyákat a NAV online pénztárgépeibe, az érdekeltségébe tartozó ESMA Zrt. májusban öt évre megkapta a budapesti elefántfüles hirdetések használati jogát, a tulajdonában lévő G4S Készpénzlogisztikai Kft. pedig a MÁV bevételét szállíthatja 466 millió forintért, az eredetileg becsült árnál 176 millióval többért. A Market tavaly nettó 107 milliárd forintos árbevételt ért el, 20 milliárd forinttal többet, mint 2016-ban.

De a magánrepülőgépes út egyéb érintettjei is az adófizetők, sőt az Európai Unió pénzén gazdagodnak. Nem elfelejtendő ugyanis, hogy 

Mészáros, Garancsi, a miniszterelnök veje, Tiborcz István és Simicska Lajos érdekeltségei 2010 és 2015 között összesen 401 hazai közbeszerzési megbízást nyertek el 585,4 milliárd forint értékben.

Ráadásul Simicska kiesésével az ő korábbi megbízásait Mészáros és Garancsi vette át. A közbeszerzési adatok tanúsága szerint a Mészáros érdekeltségébe sorolható különböző cégek 2017-ben összesen 476 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek el. A gigantikus összeg 83 százaléka, nettó 396 milliárd forint az Európai Uniótól származott.

Havasi Bertalan tehát gyakorlatilag beismerő vallomást tett arról, hogy a miniszterelnök elfogadott egy vesztegetési kísérletként értelmezhető ajándékot. Ezt a gyanút – a korrupció gyanúját – Hollik István, a Fidesz-KDNP frakció szóvivője azzal próbálta eloszlatni, hogy Orbán barátként kapta az utat Garancsitól, aminek ellentmondva aztán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető már azzal magyarázta, hogy Orbán miniszterelnökként utazott Bulgáriába. Gulyás szerint a miniszterelnök majd eldönti, hogy beleírja-e a vagyonnyilatkozatába az utat.

A miniszterelnök viszont hétfőn annyival intézte el a kérdést a parlamentben, hogy „harminc éve is így ment, jövő héten is így fogok menni. Sőt, azt is kijelentette, szeretné ő látni azt az embert, aki őt le tudja kötelezni.

Ma viszont már, amikor a hvg.hu elkapta egy szóra a budai Vigadóba érkező kormányfőt, Orbán már egyetlen kérdésre sem válaszolt, így arra sem, igénybe veszi-e ma is a magánrepüpőgépet. Ma este játszik a MOL-Vidi  Londonban játszik a Chelsea-vel, és borítékolhatóan ez lehet az oka, hogy a Bombardier Budapestről a brit fővárosba repült.

Eközben Orbán megtakarítása hivatalosan csak 993 ezer forint, így némileg érthetetlen, hogy a Fidesz szerint miért természetes, hogy a lekötelezhetetlen kormányfő egy, állami milliárdokból az ország egyik leggazdagabb emberévé tett vállalkozótól drága magánrepülő-utakat fogad el, hogy a hobbijának hódolva klubcsapatok focimeccsére járjon külföldre szurkolóként. A kormánypropaganda a tényekről érdemben nem számolt be, a Mészáros tulajdonában lévő Echo TV Sajtóklubja ellenben hazaárulónak titulálta az ügyet feltáró Átlátszót.

Ez ugyanakkor nem győzte meg az ellenzéket, a Jobbik és a Párbeszéd is feljelentést tett hivatali vesztegetés, illetve hivatali vesztegetés elfogadása címén. Ráadásul Párbeszéd politikusa, Kocsis-Cake Olivio beadvánnyal fordult az Országgyűlés mentelmi bizottságához is, a testület állásfoglalását kérve, ajándéknak számít-e, hogy Orbán milliós értékű magánrepülőgépes utakat fogad el egy olyan vállalkozótól, akinek a cégei sorra nyerik az állami megbízásokat – írja az Index. Kocsis-Cake Oliviót – a mentelmi bizottság alelnökét – az is érdekli, hogy a miniszterelnöknek fel kell-e tüntetnie a vagyonnyilatkozatában, mindazt, amit ajándékként kap.

Nagy kérdés, hogy a Fidesz önleleplező módon elutasítja-e Szélék javaslatát, s ezzel nemcsak Orbán Viktor közszolgát, hanem Garancsi István „ajándékozót" is látványosan kivonja a törvényes kontroll alól.

 

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.