Öt és félmilliónkba került Orbánék tavaly nyári bécsi egyéjszakás luxuskalandja

Az Átlátszó adatigénylésére válaszolva kiadta a Külügyminisztérium az Orbán-delegáció tavaly júliusban, egy bécsi luxusszállodában eltöltött éjszakájának költségét.

2023. március 22., 15:48

Szerző:

A magyar miniszterelnök 2022. július 28-án találkozott ausztriai kollégájával, Karl Nehammer osztrák kancellárral, akivel az orosz-ukrán háborúról, az európai energiaválságról és az illegális migrációról tárgyaltak – írja az előzményekről a portál. A miniszterelnököt szokatlanul nagy, negyvenfős stáb kísérte.

Vele tartott többek között Szijjártó Péter külügyminiszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, továbbá Bóka János európai uniós kérdésekért felelős államtitkár és Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója is. Az Azonnali cikke szerint 25 fős stáb kísérte a miniszterelnököt, plusz Szijjártó is vitt közel tucatnyi munkatársat, így a küldöttség létszáma összesen 40 fő körül volt.

Kálmán Olga, a DK országgyűlési képviselője 2022. augusztus 19-én írásbeli kérdéssel fordult Szijjártó Péter külügyminiszterhez arról érdeklődve, hogy mennyibe került az adófizetőknek Orbán Viktor „bécsi rongyrázása” és hajlandóak-e az út számláit nyilvánosságra hozni – ez akkor elmaradt.

Az Átlátszó szintén kérdést intézett a megfelelő minisztériumokhoz, de csak november  végén kaptak érdemi választ.

Eszerint „Orbán Viktor és delegációja 2022. július 27-28. közötti bécsi útja során az adatigénylés benyújtásának időpontjában rendelkezésre álló elszámolás szerint 341 800 forint összegű napidíj előleg és 199 452 forint összegű egyéb dologi költség előleg merült fel”. November végén egy újabb adatigénylésben a bécsi út összköltségéről érdeklődtek, amire januárban érkezett meg a hivatalos válasz, miszerint Orbánék bécsi útja összesen 7,2 millió forintba került. Ebből 5,5 millió forint volt a szállásköltség.

A szállás mellett felmerült 1,1 millió forint reprezentációs költség, 427 ezer forint napidíj, 141 ezer forint tolmácsköltség, és közel 73 ezer forintnyi „dologi költség”.

A portál kérdésére hozzátették: „Miniszterelnök úr és delegációjának egy része a Hotel Bristol szállodában szállt meg. További, különböző tárcákhoz köthető delegációtagok a Hotel Sacher Wien szállodában szálltak meg”. Mindkettő Bécs legdrágább ötcsillagos szállodái közé tartozik.

„Tavaly augusztusban a Die Presse osztrák lap arról írt, hogy Orbán és a 3 miniszter (Gulyás Gergely, Szijjártó Péter, Nagy Márton) hotelköltségét az osztrák Kancellári Hivatal, vagyis az osztrák adófizetők állták, erre azonban nincs hivatalos adat, és a Külügyminisztérium sem utalt rá a mostani válaszában” – emlékeztet az Átlátszó.

(Kiemelt kép: Hotel Sacher Wien. Fotó: Alex Halada/AFP)