Összeomlás fenyeget, sokan felmondhatnak a Honvédkórházban az új törvény miatt

2019. január 9., 09:28

Szerző:

Az Országgyűlés botrányba fulladó december 12-i ülésén elfogadott törvény szerint január 1-i hatállyal a Honvédkórház több ezer, eddig közalkalmazotti státusban foglalkoztatott dolgozója automatikusan az újonnan létrehozott, honvédelmi alkalmazotti jogviszonyba került. A rendelkezés a honvédségi fenntartású intézmények civil munkavállalóit érinti, többek között a kórház rengeteg orvosát, ápolóját és adminisztratív dolgozóját. Az intézkedést ellenérzésekkel fogadták a kórház dolgozói – értesült a hvg.hu.

Bár a törvény szerint az új jogviszony a közalkalmazottihoz képest többletjuttatásokat garantál a munkavállalóknak – a honvédelmi egészségügyben dolgozóknak 2019-ben például havi bruttó 39 200 forintos, 2022-re 63 ezer forintra növekvő bérkiegészítést – egyúttal olyan többletkötelezettségeket is, amelyet sokan nem szívesen vállalnának.

Fotó: MTI/Lakatosi Péter

A törvényt hatályba léptető miniszteri rendelet értelmében például „a honvédelmi készenlét fokozása, kiemelt, különösen katasztrófa-elhárítással vagy tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel kapcsolatos feladat, egészségügyi, technikai biztosítás, nemzetközi szerződésből eredő kötelezettség, a Honvédség különleges jogrendi működéséhez kapcsolódó feladatainak teljesítése esetén” a munkáltató előzetes értesítés nélkül elrendelheti, hogy a honvédelmi alkalmazott a munkahelyén vagy egy elrendelt helyszínen ügyeletet teljesítsen.

A honvédelmi alkalmazott ráadásul évente legalább egy alkalommal köteles részt venni a szakterületéhez kapcsolódó elméleti honvédelmi továbbképzésen.

– Ha ilyen ambícióim lennének, nem ápolónak mentem volna, hanem eleve katonának

– mondta a portálnak egy szakdolgozó, aki kollégái körében úgy látja, a legnagyobb ellenérzést az váltotta ki, hogy ha a honvédelmi alkalmazott külföldre utazása a három napot meghaladja, köteles azt az utazás előtt legalább egy héttel a munkáltatói jogkört gyakorlónak bejelenteni.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az egészségügyi intézménynek írt levelében a honvédség megújításával és a honvédelmi szervezeteknél dolgozók munkájának megbecsülésével indokolta a változásokat.

– A honvédelmi alkalmazottak előtt megnyílik a lehetőség, hogy alapvető feladataik ellátása mellett honvédelmi kötelezettségek teljesítését is vállalhatják, amelyért természetesen többletjuttatás illeti meg őket

– állapította meg a miniszter. A hvg.hu kórházi forrásai szerint a szakdolgozók egy része a felmondását tervezte a törvény elfogadása után az eleve munkaerőhiánnyal küzdő Honvédkórházban. Később tudták meg, hogy aki december 31-ig, még közalkalmazottként nem mondott fel, annak nem jár semmilyen végkielégítés.