Országszerte gyertyát gyújtanak Bogdán László emlékére

A falu határán túl is mély sebeket hagyott maga után a néhai polgármester.

2021. július 5., 06:39

Szerző:

Sokan nem tudnak ott lenni anyagi okokból július 10-én, az emléktábla avatásán, ezért háromszáz kilométerre Cserditől is gyertyát gyújtanak Bogdán Lászlónak. A polgármester emlékére létrehozott Facebook-oldalt azután árasztották el gyászoló kommentek, hogy kiderült: a falu adománygyűjtéssel egybekötve, július 10-én tart emléktábla-avatást, hogy méltón megemlékezzen a polgármesterről. 

Július 13-án lesz egy éve, hogy a falu polgármestere felakasztotta magát, holttestére pedig az önkormányzat egyik épületében találtak rá. A halála szinte az egész országot megrázta, ezért sokan elmentek volna az avatásra. A posztolók közül volt, aki azt írta:

„Szerettem volna elmenni egy szál rózsával, szeretettel emlékezni Lászlóra, de sajnos a 300 km távolság miatt bizonytalan vagyok abban, hogy időbe oda tudok–e érni. Azonban lélekben mindenképpen önökkel leszek.”

Országszerte sokan szerették Bogdán Lászlót. A polgármester a radikális, de hatásos, romákat felzárkóztató reformjaival küzdötte ki magának az elismerést. Az emléktábla-avatásról a varosikurir.hu-n megjelent közleményében azt írták: „Öröksége példaértékű, követésre méltó. Olyan magyar ember volt, aki mélyen hitt abban, hogy a cigányság kiemelhető a mai élethelyzetéből, és idővel nem lesznek másodrendű állampolgárai Magyarországnak. Barátai és tisztelői, hamarosan emléktáblát avatnak tiszteletére”.

Az emléktáblát Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök, Bogdán László barátja és Bogdán Veronika, egyetemi hallgató, Bogdán László unokahúga leplezi le. Az avatásra érkezőket arra kéri a hivatal, hogy egy szál fehér rózsával érkezzenek az önkormányzat épületéhez, ahol elhelyezik az emléktáblát. Az emléktábla-avatáshoz pénzt is gyűjtöttek a Bogdán Lászlót kedvelőktől. Közleményükben azt írták, az avatás után fennmaradó összeget az AMENDE Cserdi Cigány Gyerekek Tanulásáért Alapítványnak ajánlják fel. Az emléktábla avatást követően mutatják be Gyurok János, Bogdán László életútját áttekintő könyvét.

Korábban írtunk róla, hogy Bogdán László halálának körülményeit még mindig homály fedi. A rendőrség közlése szerint idegenkezűségnek nem volt nyoma, később kiderült: elszámolási probléma vezethetett a férfi öngyilkosságához. Bogdán László szívügyének tekintette a település beruházásait, melyeket kezelni már nem tudott, minden erejét felőrölték a sorozatos kudarcok, melynek következményeit már nem tudta elviselni” – írta a néhai cserdi polgármester családjának képviselőjének Facebook bejegyzése nyomán a 444. Azt is megírtuk, hogy sokáig ment a találgatás, ki veszi át Bogdán László posztját. Az öngyilkosság miatt kiírt időközi polgármester-választást végül Bogdán László testévre, Bogdán Gyula nyerte.