Megint nő az országgyűlési képviselők fizetése

2020. március 2., 10:06

Szerző:

Márciustól 1,1 millió forintra nő az országgyűlési képviselők alapbére, ami a családi kedvezmények figyelembevétele nélkül is

havi nettó 737 ezer forintot jelent.

Privatbankar.hu szerint a havi nettó növekmény így 75 ezer forintot jelent. A tavaly márciusi emelés után egyébként a képviselők bruttó alapbére 989 ezer forint lett. A látványos növekedés már korábban elindult, miután másfél éve a képviselői alapbért a nemzetgazdasági havi átlagos bruttó bérének háromszorosában határozták meg. Így először 2018 augusztusában, majd 2019 februárjában, azután pedig - a KSH adatai alapján - évente módosul a képviselői alapbér. 

Ám a fizetés sok esetben jóval magasabb, ugyanis például az állandó bizottsági tagok az alapbér 1,2-szeresét vihetik haza, vagyis 1 millió 324 ezer 080 forintot,

aki két testületben, vagy a törvényalkotási bizottságban is tag, 1,4-szeresét kapja az alapbérnek, ami márciustól már több mint 1,5 millió.

A frakcióvezetők bérénél kétszeres szorzót alkalmaznak, így az ő fizetésük márciustól nettó 1,467 millió forint, ami 151 ezerrel haladja meg a jelenlegi szintet. 

A házelnök fizetése bruttó 2,98 millió forintra nő, több mint 10 százalékkal a tavalyihoz képest, míg a helyetteseik 1,87 millióért tölthetik be a posztot.

10:47

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 12 millió forint bírságot szabott ki a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló MKB Bankra, egyebek közt az ügyfeleknek nyújtott befektetési tanácsadás gyakorlatához, egyes értékpapírok nyilvántartásához, a bennfentes kereskedelem lehetőségét megakadályozó szűrőrendszerhez kötődő hiányosságok miatt. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését, az MNB közleménye szerint. 

10:11

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot; a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók, jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.