Oroszország most húsz cseh diplomatát utasított ki

Korábban Csehország utasított ki 18 orosz diplomatát, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak.

2021. április 19., 05:49

Szerző:

Oroszország kiutasított vasárnap húsz cseh diplomatát megtorlásul azért, mert előző nap tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból. A nem kívánatos személlyé nyilvánított cseh diplomaták 24 órát kaptak a távozásra - jelentette be az orosz külügyminisztérium vasárnap este.

Előzőleg bekérették az orosz külügyminisztériumba Vitezslav Pivonka cseh nagykövetet, hogy kifejezzék Moszkva "határozott tiltakozását" az orosz diplomáciai képviselettel szembeni "barátságtalan intézkedés miatt" - írja az MTI.  

Prágában szombat este jelentették be, hogy 18 orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak. A konkrét ok az, hogy erős a gyanú, miszerint az orosz titkosszolgálatok képviselőinek közük volt a vrbeticei lőszerraktárban 2014-ben történt robbanásokhoz. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő példátlannak minősítette, hogy Prága "nem bizonyított és kitalált ürüggyel" ilyen döntést hozott. Moszkva a kiutasítást "ellenséges lépésnek" és az utóbbi évek oroszellenes cseh akciói folytatásának minősítette.

Ahogy azt már korábban megírtuk, Jan Hamácek kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter korábban tájékoztatott: hétfőn ülésezik az uniós külügyminiszterek tanácsa, amelyen felszólal és tájékoztatja partnereit az orosz diplomaták kiutasításáról. Az EU-nál és a NATO-nál akkreditált cseh nagykövetek feladatul kapták, hogy haladéktalanul tájékoztassák a szövetségeseket a történtekről. Az Egyesült Államok, Szlovákia, Nagy-Britannia, és Ukrajna már nyilvánosan támogatásáról biztosította a cseh kormány lépését.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)