Orosz–ukrán válság: a zsebünkön is fogjuk érezni

A cseh jegybankelnök már jelezte a problémákat. 

2022. február 23., 14:32

Szerző:

Inflációnövelő hatása lesz Csehországban a orosz-ukrán konfliktusnak – vélekedett Jirí Rusnok, a cseh jegybank kormányzója szerdán, a Rádió Plus közszolgálati hírrádiónak nyilatkozva. Jirí Rusnok úgy látja, hogy a konfliktus gazdasági hatása következtében későbbre tolódik a Cseh Nemzeti Bank legfőbb céljának, az infláció két százalék körülire mérséklésének az elérése is. A jegybank nyilvánosságra hozott tervei szerint ezt a célt az idei év végén kellett volna elérni.

 Januárban 9,9 százalékos volt a csehországi infláció. Megfékezése céljából a jegybanki tanács február elején 0,75 százalékponttal 4,5 százalékra emelte az alapkamatot.A jegybanki elnök szerint elsősorban a magasabb energiaáraknak lesz inflációnövelő hatása.


„A mi legfontosabb feladatunk, az árstabilitás biztosítása szempontjából a dolog (konfliktus) inkább negatív. Inflációnövelő hatása lesz. Az inflációt elsősorban a magasabb földgáz-, kőolaj- és más energiaárak fogják befolyásolni”

– mutatott rá. „A gazdasági növekedés szempontjából a konfliktust negatív tényezőnek tartom” – szögezte le a cseh jegybank elnöke. Csehországban tavaly 3,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), míg egy évvel korábban 5,8 százalékkal csökkent – közölte február elején a Cseh Statisztikai Hivatal. Becslések szerint 2022-ben négy százalék körüli növekedés várható.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.