Van, aki szerint nem az oroszok felelősek a háborúért

A magyar választók orosz-ukrán háborúval kapcsolatos véleményeit vizsgálta az IDEA Intézet.

2022. augusztus 22., 15:18

Szerző:

A felmérésből kiderül, hogy a Fidesz-KDNP szimpatizánsainak 3 százaléka érzi felelősnek Oroszországot a háborúért, és mindössze 2 százalékuk látja úgy, hogy elsősorban Oroszország felelős azért, hogy fél év után sem született béke a felek között- írja a 24.hu.

„Az oroszok támadták meg Ukrajnát, de ezért nem ők a hibásak”

Ez az arány übereli a  Mi Hazánk szavazóit is: a háború kérdésben a Fidesznél jóval radikálisabb hangot megütő, korábban az ukrán nagykövetség épülete előtt is tüntető Mi Hazánk híveinek 14 százaléka érzi felelősnek az oroszokat a háborúért, és ugyanilyen arányban gondolják felelősnek őket abban, hogy még nem született béke.

A legtöbben az ellenzéki összefogás szimpatizánsai közül (64 százalék) teszik felelőssé az oroszokat a háborúért, és amiért még mindig nem sikerült békét kötni (61 százalék).

A Fidesz és a Mi Hazánk választói elsősorban az Egyesült Államokat gondolják felelősnek a háborúért, hozzátéve, hogy négyszer annyi Fidesz szavazó gondolja, hogy Ukrajna felelős a háborúért (12 százalék), mint ahányan azt mondják, hogy Oroszország (3 százalék).

A különböző pártpreferenciákkal rendelkező választók között a háborúval kapcsolatos félelmek kapcsán is konszenzus van: legtöbben a növekvő megélhetési költségeket és az elszabaduló energiaárakat érzik a leginkább aggályosnak.

Emellett az összellenzéki szavazók jelentős része (21 százaléka) gondolja a legkomolyabb fenyegetésnek azt, hogy az oroszok nukleáris fegyvert vetnek be, míg a kormánypárti szavazók 29 százaléka legjobban a gazdaság visszaesésétől és az itthoni munkahelyek elvesztésétől tart.

A kutatás arra is kitért, hogy a választók elérhetőnek érzik-e azt, hogy Magyarország úgy csökkentse az Oroszországtól való energiafüggőséget, hogy közben a fenntartható energiatermeléshez is közelebb kerülünk. A kérdésben a Fidesz szavazói gondolják a legnagyobb arányban (28 százalék) kivitelezhetetlennek az EU felgyorsított klímapolitikáját, míg a baloldal szimpatizánsainak többsége (49 százaléka) szerint minden forrást a megújuló energiatermelésbe kell fordítani, és akkor mindkét cél teljesíthető. A Mi Hazánk szavazói megosztottak a kérdésben.

(Kiemelt fotónk illusztráció: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) választókkal találkozik Dunaharasztiban 2022. április 2-án. A kormányfő a Laffert kúriában elmondott beszédében Pánczél Károlyt, a Pest megyei 11-es választókerület kormánypárti jelöltjét ajánlotta a választóknak országgyűlési képviselőnek. Fotó: MTI/Benko Vivien Cher)