Orosz György: Szia, uram! Egy 168 Órát kérek!

A humorista Orbán Viktor sajtószabadságos performanszára reagált. 

2021. július 9., 08:09

Szerző:

Futótűzként terjed Orbán Viktor szerda délelőtt megosztott videója, amikor a magyar sajtószabadságot akarta szemléltetni. Legutóbb Kálmán Olga reagált a miniszterelnök videójára, most pedig a népszerű magyar humorista, Orosz György fejtette ki a véleményét. A férfi csütörtöki Facebook-posztjában a Nemzeti Konzultációt hirdető emojis plakátokra és az ominózus videóra is utalt, amikor a miniszterelnök tucat helyett néhány nem NER-kompatibilis lapot vásárol, köztük a 168 Órát is. 

Orosz György az emojis képre azt írta: 

„Szia, uram! Egy HVG-t, egy 168 Órát és egy Népszavát kérek!”

A férfi posztjára több mint ezer reakció érkezett, a kommentelők közül sokan kritizálni kezdték Orosz Györgyöt a politikai áthallás miatt. Szerintük egy humoristának nem kellene politizálnia, míg mások szerint Hofi Géza is azt tette a kommunizmusban.

A rengeteg pro és kontra érvekre a humorista leírta, hogy neki mit jelent az igazi demokrácia. Szerinte a nép kezében van a döntés, a politikuséban az irányítás joga, a törvény a felügyeletet, a kontrollt pedig a civil szervezetek, a tudomány, a sajtó és igen, a művészet jelenti. Utóbbiról azt írta:  „Akinek a kontroll nem fontos, annak a demokrácia sem”, egy másik kommentben hozzátette:

„Érdekes a megbélyegzés, mert én egyik oldal mögött sem állok. De ha valamit viccesnek gondolok, arról beszélek és valljuk meg ez vicces volt.”

A témában megkerestük a humoristát is, amint válaszol, jelentkezünk. 

Nem ez az első alkalom, hogy a 168 Órát promóciózták. Korábban írtunk róla, hogy Orbán Viktor a 168 Órával próbálta bizonyítani a sajtószabadságot, miután a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet listájára rákerült, amin Kim Dzsongun észak-koreai diktátor, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök is szerepel. A kormányfő több kormánykritikus lapot is kért. A többi között a Hócipőt, a Népszavát, és a 168 Órát is megvette, utóbbit kifejezetten kérte. Távozásánál egy feltehetőleg a politikai hírekben naprakész férfi csak annyit mondott a kormányfőnek: „Örülök, hogy más is vesz Népszavát, nem csak én.”

Az sem első alkalom, hogy a kormány emojis plakátkampányára is reagálnak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete lényegében új kérdéseket írt a korábbi „Félti a gyermekét a szexuális propagandától?”, vagy „Felháborítja az illegális bevándorlás?” helyett. Míg az Orbán-kormány szinte csak mérges emojikat használ, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a hét kérdést változatos emojikkal illusztrálta. Kérdéseikkel lényegében a magyar kormány oktatáspolitikáján változtatnának, például növelnék az alacsony béreket, visszavezetnék a közalkalmazotti jogviszonyt, de az egyetemek autonómiájára is utalnak. 

(Kiemelt kép: Orosz György humorista a Kossuth Rádióban elhangzó Rádiókabaré felvételén, a Honvéd Kulturális Központban rendezett nyilvános előadáson, 2014. április 1-jén. Fotó: Zih Zsolt / MTVA)