Óriásit zuhant az ingatlanpiac

Ahogyan az várható volt, megkezdődött az ingatlanpiac zsugorodása. A Duna House adatai szerint belföldi ingatlanforgalom csaknem 20 százalékkal mérséklődhetett.

2022. október 8., 12:38

Szerző:

Visszaeséssel zárt a Duna House a harmadik negyedévben, a hálózat 3,15 milliárd forintos jutalékbevétele 9,7 százalékos csökkenést mutat éves összevetésben – olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szombaton közzétett, a negyedévről rendelkezésre álló mérőszámokat ismertető jelentésében. Eközben megkezdődött az ingatlanpiac zsugorodása is.

Mindenhol visszaesés van

A belföldi jutalékbevétel 9,3 százalékkal esett vissza az emelkedő hitelkamatok és a szokásosnál erősebb nyári szezonalitás miatt. Az ügyfelek a nyári hónapokban a megszokottnál hosszabb időre maradtak távol az ingatlanügyletektől – írták.

Lengyelországból 21,6 százalékkal kevesebb jutalékbevételt könyveltek el, ezt a hitelkorlátok szigorításával magyarázták.

A csehországi és olaszországi tevékenység csekély hányadot tesz ki, de az előző negyedévekhez képest ezek is visszaestek.

A saját tulajdonú irodák jutalékbevétele 421 millió forint volt, a visszaesés 18,3 százalék. Ezen belül Magyarországon 2,4 százalék nőtt ugyan az éves bevétel, a lengyelországi irodák viszont 33,2 százalékkal, a csehországiak 28,6 százalékkal kevesebbet értek el.

A hitelezés 52 százalékkal emelkedve 190 milliárd forintra nőtt, köszönhetően annak, hogy az olaszországi kihelyezések több mint 4 százalékkal emelkedve megközelítették a 300 millió eurót (csaknem 121 milliárd forint).

A lengyelországi hitelezés ugyanakkor csaknem megfeleződött, forintban számolva 96,7 milliárd forintról 46 milliárd forintra csökkent, a belföldi pedig alig haladta meg a 23 milliárd forintot, ami éves alapon 18,4 százalékos visszaesés.

A Duna House becslése szerint a belföldi ingatlanforgalom csaknem 20 százalékkal mérséklődhetett, ehhez képest a társaság visszaesése kisebb, vagyis növelték piaci részesedésüket Magyarországon.

 

15:29

Petíciót adtak át a szervezett tanárok szombaton délután a Belügyminisztériumnak a követeléseikről, ezek után pedig a Kossuth térre vonulna tüntetni. Az akcióval folytatódik a pedagógusok egész éves tiltakozáshulláma, amelynek eddigi csúcspontja az október 23-i tömegtüntetés volt.

14:03

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán, amelyről az Agrárminisztérium (AM) közleményben tájékoztatta az MTI-t szombaton.

Halálra gázolt egy embert egy InterCity vonat Székesfehérvárnál, ezért pótlóbuszok járnak Székesfehérvár és Sárszentmihály között  – közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.