Óriási kommentháború lett a nem létező vöröscsillagos virágágyások miatt

A XXI. Század Intézet vezető elemzője beleszállt Karácsony Gergelybe a virágágyások miatt. Nem kímélték a kommentelők. 

2021. július 4., 19:32

Szerző:

Karácsony Gergely 4 pontban reagált a Fidelitas szerinte „bohózatos” szombati akciójára, amikor a Fidesz ifjúsági szervezete a lebetonozott Clark Ádám térre virágokat vitt. A posztot Deák Dániel politológus is kiszúrta, de rosszul döntött, hogy egy komment erejéig nyelvtantanárnak állt. A XXI. Század Intézet vezető elemzőjébe azután szállt bele több mint 150 dühös kommentelő, hogy a főpolgármester vasárnapi Facebook-posztjában egy sor helyesírási hibát és elütést is kiszúrt, majd azt egy képpel alátámasztva ki is emelte. 

„Egy miniszterelnökhöz méltó Facebook-posztot láthatunk ismét! Választékos szóhasználattal és kiváló helyesírással!” 

–írta a politológus, akinek kommentje után nem sokkal Karácsony Gergely kampánycsapata ki is javította az elütéseket.

A mondatot a főpolgármester követői nem hagyták annyiban, és védelmükbe vették Karácsony Gergelyt. Az egyik hozzászóló szerint például a politológus kettős mércét használ, felidézve, amikor Orbán Viktor maga használta az „oszt jó napot” kifejezést a 2018-as országgyűlési választás hajrájában. Egy másik kommentelő szerint pedig az sem választékosabb szóhasználat, amikor január elején a miniszterelnök Karikó Katalint, a Pfizer-oltás egyik vezéralakját „kisújszállási asszonyságnak”, a meleg férfiakat pedig nemrég „homoszexuális fickóknak” nevezte.

A Lánchíd felújítása körül hónapok óta komoly vita folyik. Nemcsak a kormány, de a Fidesz ifjúsági szervezete is támadja a főpolgármestert, amiért a Clark Ádám tér ikonikus virágágyását ideiglenesen az autósforgalom helyzetének javítása miatt lebetonozták. A Fidelitas szombaton egy Facebook-videót osztott meg arról, ahogy cserepesvirágokat helyeztek ki az egykori virágágyás helyére. Akkor azt írták, a Clark Ádám téri zöld ágyás és körforgalom túlélte az 1956-os forradalom eseményeit, a szovjet elnyomás évtizedeit és a rendszerváltást is, de Karácsony Gergelyt már nem. Ezért döntöttek úgy, hogy ha csak szimbolikusan is, de visszaállítják az egyik legszebb virágágyást, amit szerintük Karácsony és a baloldal elvett a fővárosiaktól.

A főpolgármester erre a posztra reagált, amikor négy pontban összefoglalta, miért vádaskodnak hibásan. Kiemelte, hogy a Lánchíd felújítása után Budapest visszakapja a szimbolikus körforgalmát – természetesen nem lesz vörös csillag a virágágyásban. Hozzátette azt is, hogy az autósforgalom csillapítása miatt alakították át a körforgalmat, pont úgy, ahogyan a fonódó villamos építésekor Tarlós István főpolgármestersége idején. Hangsúlyozta, a Fidelitas azt a körforgalmat kritizálja, aminek a tervei az előző városvezetés idején készültek. A negyedik pontban az ifjúsági szervezet korábbi akcióját, a méhlegelők lenyírását hozta fel:

„Menjenek már el a fidelitaszosok a Főkert által felajánlott gyorstalpalóra, mert nagyon nem megy nekik a kertészkedés.

A múltkori természetpusztítás után most kiteszik szegény növényeket a tűző napra az aszfaltra.

Csak remélni merem, hogy mostantól minden nap kimennek szépen és meglocsolják azokat a növényeket. Vagy ezt is nekünk kell csinálni helyettük?” – írta a főpolgármester.

 

(Kiemelt kép forrása: Karácsony Gergely Facebook-oldala)