Óriási a szakadék Budapest és Kelet-Magyarország között, Nógrádban ötödannyi a GDP, mint a fővárosban

2018. szeptember 23., 16:07

Szerző:

A leggyakrabban figyelt jóléti mutató, az egy főre jutó GDP, 4,7-szer olyan magas Budapesten, mint Nógrád megyében és 3,6-szer olyan magas, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - mondta a vasárnapi Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában Virág Barnabás a Pénzcentrum szerint.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója egyúttal azt is hozzátette: ezen a jelentős területi fejlettségi különbségen sajnos az uniós források, illetve a jegybank által indított Növekedési Hitelprogram sem igazán tudott enyhíteni, mert éppen azokban a régiókban volt magasabb a vállalatok beruházási aktivitása, ahol egyébként is magasabb a jólét.

Az egy főre jutó GDP az uniós átlaghoz képest Budapesten 136% volt a legutóbbi adat szerint (2016), míg ugyanez Nógrád megyében mindössze 29%-os volt, azaz a megye átlagában 4,7-szeres a jóléti különbség. Budapest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vonatkozásában ugyanez a két szám 136% és 38%, tehát 3,6-szeres a különbség.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.