Orbitális károkat okozott aszály

Egyelőre nagyon nehéz megbecsülni, hogy mekkora károkat okozott pontosan az aszály a halágazatnak, de Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) főigazgatója szerint milliárdos nagyságrendű veszteségekről van szó.

2022. szeptember 1., 10:51

Szerző:

Több milliárdos kárt okozhatott az aszály a halágazatban, állítja Dérer István a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnöke. 

„Több mint 2200 nyilvántartott halgazdálkodási vízterület van az országban, ezek többsége horgászvíz, néhány százas nagyságrendben, 26 ezer hektáron pedig haltermelést szolgáló tavakról van szó. Az augusztus végi állapot szerint összesen 120 víztestet tartunk nyilván, legyen szó kisvízfolyásról vagy tóról, amely teljesen kiszáradt vagy, ha maradt is benne valamennyi víz, a halállomány teljesen elpusztult, mert nem álltak rendelkezésre az életfeltételek” – nyilatkozta a Mohosz főigazgatója az agroinform.hu-nak

Dérer István kiemelte, ez a szám nem azt jelenti, hogy a többi tó vagy vízfolyás esetében megfelelőek lennének a körülmények, több 100 víztest van komoly veszélyben a vízmennyiség elégtelensége, és ezzel szoros összefüggésben vízminőségi problémák miatt, írja a pecaverzum. Több helyen kényszerlehalászásokra is sor került. Az augusztus 20-i hétvégén leesett csapadék némi enyhülést okozott,  de jelentős pozitív elmozdulás sajnos nem történt, illetve a már elszenvedett károkat természetesen nem lehet meg nem történtté tenni.

„Milliárdos nagyságrendű károkról beszélünk, meg sem tudjuk becsülni egyelőre, mert meglehetősen összetett a halágazat működése és objektív módon késleltetett a rálátás is a károkra és az eredményekre egyaránt”

– válaszolta arra a kérdésre, hogy lehet-e számszerűsíteni a bevételkiesést, amit az aszály okozott. 

A főigazgató szerint egy extenzíven telepített halastó esetében nincs annyi probléma, mint egy intenzív tónál, ott ugyanis precízen ki van számolva, hogy mennyi víz, mennyi halat képes eltartani, és így jóval sérülékenyebb a rendszer. Horgásztavak esetében, ahol nincs sok hal vagy érzékeny halfaj, ott szintén kisebbek a károk, ahol viszont nagyobb tömegű, értékes hallállomány van, ott már a baj sem kicsi – magyarázta. 

(Kiemelt kép: Drónfelvételen a Velencei-tó Pákozd közelében 2022. július 28-án. A tartós hőség miatt a tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.