Orbán Viktort hívják nyilvános vitára a diákok

2018. január 31., 20:27

Szerző: Bíró Veronika

Egy hetet adott a Független Diákparlament Orbán Viktornak, hogy válaszoljon: hajlandó-e nyilvános vitára kiállni a diákok képviselőivel. Ha nem, akkor újabb nagy tüntetéssel adnak nyomatékot követeléseiknek – derült ki az emberi Erőforrások Minisztériuma előtt tartott tájékoztatójukon szerda este.

Az esemény a január 19-i „Ne menj suliba" demonstráció" folytatása volt, ahol több ezer diák, tanár, szülő és szimpatizáns követelte egy modern, diákközpontú és demokratikus oktatási rendszer létrehozását, a diákok túlterheltségének megszüntetésért. Követeléseiket akkor 12+1 pontban fogalmazták meg, amelyek teljesülésére január utolsó napjáig vártak írásos garanciát az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Választ természetesen nem kaptak, ezért jelentették be a folytatást. 

Fotó: Merész Márton

Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament képviselője az Emmi előtt elmondta, hogy a döntéshozók hátat fordítottak a legfontosabb nemzeti ügynek, az oktatási rendszer korszerűsítésének, a minisztériumban pedig nem hallották meg a diákok követeléseit. Ezért kénytelenek magasabb szinthez fordulni, és nyilvános vitára hívják a miniszterelnököt.

A február 23-i nagy tüntetésre – persze csak ha Orbán nem áll szóba velük – minden diákot, tanárt, szülőt, felelős magyar állampolgárt várnak, mert kiemelt jelentőségűnek tartják az oktatás ügyét. Céljuk, hogy a döntéshozók ne hagyhassák figyelmen kívül az állampolgárok véleményét fontos kérdésekben. Ezért ha a kormányzat továbbra is elzárkózik a párbeszédtől, országos szinten folytatják a demonstrációkat.

Gyetvai szerint abban bíznak, hogy mivel a miniszterelnök részt vett a rendszerváltásban, segíteni fogja az oktatási rendszerváltást is.

Érdeklődésünkre Tarnay Kristóf Ábel, az FD kommunikációs koordinátora elmondta, ők optimisták, bíznak abban, hogy Orbán Viktor válaszolni fog és konzultál a „ valódi fiatal demokratákkal”. Jelzésértékűnek tartják, hogy a miniszterelnök reagál-e a problémákra. 

Fotó: Merész Márton

A diákok mécsesekből kirakták a Diák vagyok feliratot, majd a sajtótájékoztató végén skandálták: Semmit rólunk nélkülünk!

A környező utcákban nagy rendőri készültség volt, de a demonstráció – ami valójában nem is demonstráció volt – békésen lezajlott.

 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.