Orbán Viktor Zelenszkijt is ellenfelének nevezte győzelmi beszédében

A nemzetközi sajtóban is felfigyeltek Orbán Viktor győzelmi beszédének érdekes pontjaira.

2022. április 4., 18:45

Szerző:

Magyarország tekintélyelvű vezetője és Oroszország régi szövetségese, Orbán Viktor vasárnap a negyedik egymást követő ciklusban került hatalomra, miután elsöprő választási győzelmet aratott, amelyet a liberalizmus, az Európai Unió és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kritikájaként emlegetett – írja a CNN a vasárnapi magyar választásról.

A választási kampányt az oroszok ukrajnai inváziója uralta, ami miatt Orbán hosszasan tartó kapcsolata Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kérdésessé vált. Győzelmi beszédében a magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt nevezte az egyik „ellenfélnek”, akit a kampány során le kellett győznie.

Magyarország nagymértékben függ az orosz energiától, és Orbán kerüli, hogy elítélje Putyin szomszédos állam elleni támadását, ami megnehezíti az EU erőfeszítéseit, hogy egységes frontot mutasson vele szemben – olvasható az amerikai csatorna oldalán. Putyin is gratulált Orbánnak a győzelemhez. hozzátéve: „A nehéz nemzetközi helyzet ellenére a kétoldalú partnerség továbbfejlesztése teljes mértékben megfelel Oroszország és Magyarország érdekeinek” – mondta a Kreml szóvivője.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor a Fidesz eredményváróján a Bálnánál. Fotó - Dimény András / 168.hu)