Orbán Viktor új rendeletet adott ki az szja-viszatérítésről

Sokakat érinthet ez a változás.

2022. január 25., 09:05

Szerző:

Magyar Közlönyben megjelent egy új, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet, írja a 24.hu. E szerint a kormány, a veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelők adóvisszatérítés előlegét mentesítette az úgynevezett követelésfoglalás alól.

A rendelet szerint a gyermeket nevelők adóvisszatérítésével kapcsolatos kedvezmény, ekho-kedvezmény, valamint visszatérítés előlege tekintetében, a megállapított előlegre a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 110. §-a szerinti követelésfoglalást foganatosítani nem lehet.

A paragrafus azt mondja ki, hogy „ha az adósnak harmadik személlyel szemben követelése van, illetőleg az adós harmadik személlyel olyan szerződést kötött, amelyből később követelése keletkezik, a végrehajtó a követelést lefoglalja, egyúttal a harmadik személyt nyilatkozatra hívja fel, figyelmeztetve őt a 112. és 113. § szerinti jogkövetkezményekre” – írja a Portfolio.

A kormány ezzel kiiktatta az szja-visszatérítésre vonatkozó esetleges követelésérvényesítést, tehát a plusz juttatáshoz a hitelezők nem juthatnak hozzá. 

A rendelet a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvénnyel együtt veszti hatályát.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Hivatalos Facebook-oldala)