Csak a zsidó vallási vezetőknek volt bátorsága Orbán beszédét kommentálni

A Telex körkérdésére a keresztény felekezetek néma csenddel reagáltak arra, mit gondolnak Orbán Viktor fajkeveredős beszédéről.

2022. augusztus 3., 17:06

Szerző:

Egy héttel ezelőtt, amikor Orbán Viktor botrányt okozva „fajkeveredésről” szónokolt Tusnádfürdőn, a Telex körkérdéssel fordult a magyarországi egyházakhoz és vallási felekezetekhez. Azt kérdezték meg, mi az álláspontjuk az Orbán által ott elmondottakról. Némi tisztes várakozás után a lap munkatársai most közzétették az eredményt, mely szerint:

  • a Magyar Katolikus Egyház a kérdést válaszra sem méltatta,
  • a Magyarországi Református Egyház sem válaszolt semmit,
  • a Magyarországi Evangélikus Egyház pedig válaszában jelezte, az inkriminált megjegyzéseket semmiféle módon nem kívánja kommentálni.

Így pedig kizárólag a magyar zsidó közösség vezetői voltak azok, akik Orbán fajokat emlegető megjegyzéseit bármilyen módon elítélték. Mint ismert Frölich Róbert országos főrabbi úgy reagált, azt mondta, csak egyetlen faj él a földön, a Homo sapiens sapiens. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége pedig külön közleményt is kiadott az ügyben, amiben a miniszterelnök beszédmódját eltélte. Mint írták, „(…) ráadásul a miniszterelnök szóhasználata élesen szembemegy azzal a gyakorlattal, amely eddig a zsidó közösség számára európai összehasonlításban is egyedülálló biztonságot jelentett. Történelmi tapasztalatainkra és a velünk élő családtörténeteinkre alapozva fontos szót emelnünk a magyar közélet félreérthető megnyilvánulásai ellen.”

Ezenkívül megszólalt még egy interjúban Köves Slomó az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija is, ő enyhébben fogalmazva csupán annyit mondott, „a zsidó-keresztény civilizáció egyik alapértéke, hogy Isten minden embert a maga képmására teremtett. Így már csak ezért is kifejezetten szerencsétlen szóhasználat fajokról meg fajok keveredéséről beszélni.”

(A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a miniszterelnök előadása előtt a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)