Orbán Viktor törvényesen nem fogadhatta volna el a magánrepülős utakat

2018. szeptember 25., 15:29

Szerző:

Világosan fogalmaznak a jogszabályok, az országgyűlési törvény értelmében Orbán Viktor miniszterelnök nem fogadhatta volna el Garancsi István üzletembertől, hogy az általa tulajdonolt Mol Vidi futballklub külföldi meccseire az ő pénzéből utazzon a magyar kormányfő.

– Orbán Viktor a MOL-Vidi FC minden mérkőzésére el szokott menni. Az utazások során a focicsapat tulajdonosának vendége, és ugyanolyan módon utazik, mint a MOL-Vidi FC többi vendége. Ez eddig is így volt, és ezután is így történik majd. Mindez a magyar adófizetőknek egyetlen forintjába sem kerül – értekezett Havasi Bertalan miniszterelnöki szóvivő arról, hogy Orbán Viktor is szívesen igénybe veszi egy 17 milliárd forintba kerülő Bombardier Global 6000 típusú luxuskategóriás magángép szolgáltatásait.

Orbán Viktor és Garancsi István

Orbán ezzel a bérelt géppel idén július 25-én Bécsből utazott Várnába a Videoton-Ludogorec BL-meccsre. Ezek szerint az utat Garancsi fizette, aki a többi között a több tízmilliárdnyi állami megrendelést kapó, építőiparban utazó Market Zrt. tulajdonosa, valamint a NAV online pénztárgépeihez SIM-kártyát szállító Mobil Adat Kft. többségi tulajdonosa. Az már önmagában gyanús, hogy egy állami megrendelésekkel vastagon kitömött cég tulajdonosa fizeti egy állami vezető luxusutazását.

Ráadásul az országgyűlési törvény szerint a parlamenti képviselőként is dolgozó Orbán Viktor nem fogadhatna el magasabb összegű ajándékot, mint amekkora a képviselői fizetése. Ez bruttó havi 750 ezer forint.

Azonban Havasi Bertalan válaszából az derült ki, hogy a miniszterelnök a Mol-Vidi összes meccsére el szokott menni. Vagyis jelen volt a futballcsapat mind a négy külföldi meccsén is, amit idén játszott. Márpedig ha ezekhez mind az említett Bombardier magánrepülőt vette igénybe, akkor annak egy főre vetített költsége egészen biztosan több, mint 750 ezer forint.

Bár Orbán bizonyítottan csak egy meccsen járt a magángéppel, Bulgáriában, ha az általa kapott ajándék meghaladja fizetése egytizenketted részét – vagyis 62 500 forintot –, vagy bármilyen ingyenes juttatást kapott, azt be kell írnia a képviselői vagyonnyilatkozatában.

A miniszterelnök vagyonnyilatkozatában azonban nincsenek tételek magánrepülős utazásokról.

Ahhoz azonban, hogy Orbán esetleges jogsértését vizsgálhassák, hivatalból lépnie kellene a Központi Nyomozó Főügyészségnek, amely Polt Péter legfőbb ügyész alárendeltségébe tartozik. És mivel már Semjén Zsolt ajándékba kapott svédországi vadászatával sem foglalkozott a vádhatóság, nehéz elképzelni, hogy éppen a miniszterelnök futballimádata került Polt Péter célkeresztjébe.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.