Orbán Viktor szerint a CEU nem ment sehová, mert konferenciát tartottak az épületében

A miniszterelnök megállapította, hogy a hazugság bizony hazugságot szül. 

2021. szeptember 18., 18:15

Szerző:

„Kizökkent az idő! Konferenciát tartottak Budapest belvárosában, mégpedig a CEU épületében, a Nádor utcában. Évek óta azt hallom a liberális politikusoktól és az őket támogató médiumoktól, hogy a magyar kormány bezáratta, és elüldözte az egyetemet Budapestről”- írja szombaton közzétett írásában Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő szerint azok, akik eddig a CEU bezárásával kampányoltak nem mondtak igazat.

Orbán szerint a konferencia megtartásából derült ki, hogy a CEU-t nem záratta be és üldözte el a magyar kormány. A miniszterelnök úgy látja, hogy a  média hazudott az ügyben, így keltve a kormány rossz hírét. „Mi, magyarok, nem lepődünk meg, mert tudjuk, hogy hogyan dolgozik Soros György és csapata. A magyar spekuláns mindig értett ahhoz, hogy az üzleti vállalkozásai elleni fellépéseket úgy tüntesse fel, mintha azok szörnyű társadalmi igazságtalanságok vagy éppen a személyével szembeni gonosz, antiszemita támadások lennének”- tette hozzá a miniszterelnök.

A miniszterelnök a Szamizdat 13. című írásában összefoglalja olvasóknak az általa vélt legnagyobb hazugságokat is: 

„Álljon itt a legnagyobb hazugok és hazugságok toplistája.

  • Guy Verhofstadt „egész Európát érintő szégyenről” írt.
  • Judith Sargentini egy saját gyártású kisfilmben mondta: a CEU-t elüldözték.
  • A Európai Bizottság által készített 2020-as országjelentés pedig azt írja: „a CEU befejezte a tudományos tevékenységét Magyarországon”.

A CEU budapesti campusán egyébként valóban tartottak konferenciát a héten a Budapest Forum néven, amelyet a Főpolgármesteri Hivatal, a Political Capital és a CEU Demokrácia Intézet közösen szervezett. Az eseményen Karácsony Gergely főpolgármester egyébként még egy 15 perces angol nyelvű beszédet is mondott.  A CEU oktatási tevékenységet egyébként jelenleg csak Bécsben folytat és a budapesti épületeit különböző rendezvényekre használják fel. Diplomát szerezni Budapesten a CEU-n már nem lehet mióta kiszervezték az oktatási tevékenységüket. 

Orbán állításaira Enyedi Zsolt, a CEU korábbi rektorhelyettese Orbán Viktornak sikerült egy olyan propagandatermékkel előállnia, amelynek már a címe is hazugság: „szamizdat”.

Enyedi azt írja: "a magát az antikommunista ellenállás hősének beállító politikusnak vajmi kevés köze volt a valódi szamizdathoz (szemben a most általa gyalázott Magyar Bálinttal), ma pedig orvelli rutinnal az állampárti portékáját árulja ilyen név alatt. Legfeljebb annyi logika van a névválasztásban, hogy miután az állam ma már valóban magántulajdonba ment át, így az állami kiadás az tényleg „magán kiadás” lett: Orbán magánterméke".

A volt rektorhelyettes úgy véli, a mostani számban azzal az "ócska szöveggel áll elő, hogy miután a Nádor utcában konferencia volt, ezért lám a CEU-t nem üldözték el. Ezt megtetézi a még ócskább magyarázattal, hogy a kormány csak eltörölt egy a CEU-nak versenyelőnyt adó szabályt. A többi egyetem bezzeg „teljesítette” a jogszabályi feltételeket, a CEU viszont nem. Először is kezdjük a logikával: ha volt egy olyan szabály ami a CEU-nak adott versenyelőnyt, és azt eltörölték, akkor mit is kellett az összes többi egyetemnek „teljesítenie”? Már az orbáni megfogalmazásból is kiderül, hogy a döntés csak a CEU-ra volt szabva. Aztán folytassuk a történeti hűséggel: nem igaz, hogy az Orbán kormány eltörölt volna egy korábbi, a CEU számára valamiyen speciális jogot biztosító, szabályt. Ilyen szabály egyszerűen nem létezett, így eltörölni sem lehetett. A lex-CEU soha korábban nem létező akadályokat támasztott, mint azóta kiderült az európai joggal szembemenve. Amerikai diploma kiadására vonatkozó magyar állami rendelkezés, szabály sohasem létezett. Ez ugyanis akkreditációs kérdés. Az az egyetem ahova Orbán Ráchel járt ugyancsak amerikai diplomát adott, pedig európai egyetem. Eddig bármelyik magyar család megtehette, hogy ilyen iskolába küldje a gyerekét, mostantól csak az orbánoknak lesz erre lehetőségük. Végül pedig az elüldözésről. Ma már mindenkinek Bécsbe kell mennie, ha CEU-s diplomát akar szerezni. Ezért aztán a tanárok többségének is költöznie kellett. Ez elüldözés. Azonban amíg az épületeket nem kommunizálja el a rezsim, addig lesznek konferenciák, lesz kutatás, lesz demokratikus szellemi ellenállás. Ennyi" - írja Enyedi Zsolt a CEU korábbi rektorhelyettese. 

 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

 

19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.