Orbán Viktor sálja körül áll a bál, bekérették az ukrajnai magyar nagykövetet

Orbán Viktor történelmi Magyarországot ábrázoló szurkolói sálja borzongatja a nemzetközi közvéleményt.

2022. november 22., 12:26

Szerző:

„A revizionista eszmék magyarországi terjesztése nem járul hozzá az ukrán–magyar kapcsolatok fejlődéséhez” – írta közösségi oldalán Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője. A diplomata azt nehezményezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sálban jelent meg Magyarország–Görögország barátságos mérkőzésen, szúrta ki az Index.

A magyar nagykövetet (Íjgyártó István – a szerk.) be fogjuk hívni Ukrajna Külügyminisztériumába, hogy tájékoztassuk őt Orbán Viktor cselekedeteinek elfogadhatatlanságáról

– írta az ukrán külügyi szóvivő. 

A horvát kormányfő nem látta a videót, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök „Nagy-Magyarország”-sálat visel. Ugyanakkor arról beszélt, hogy „ami a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti, bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra ez nem opció.” A horvát államfő megengedőbbnek bizonyult, azt mondta, hogy nem kellene reagálni Orbán Viktor ezen „lépésére”. Szerinte a szomszédos országok közül Magyarország még mindig a legjobb.

A román külügyminisztérium is kommentálta a történteket. Közölték a bukaresti magyar nagykövettel, hogy „határozottan helytelenítik” Orbán Viktor magyar miniszterelnök gesztusát, írja a lap. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)