Orbán Viktor arra sem méltatta Heller Ágnes családját, hogy részvétet nyilvánítson

A mai napig nem kaptak részvétlevelet a filozófus hozzátartozói a magyar miniszterelnöktől. Nincs arra válasz, hogy Orbán Viktor mi alapján válogatja meg, hogy kit köszönt fel, kinek a temetésén vesz részt, és kinek nyilvánít részvétet.

2019. augusztus 23., 13:30

Szerző:

Heller Ágnes halálakor Emmanuel Macron francia államfő a budapesti francia nagykövetség közreműködésével levélben fejezte ki részvétét, levelét a filozófus sírjára tették ki. Ezzel szemben Heller Ágnes családja úgy tájékoztatta a Népszavát, hogy Orbán Viktor miniszterelnöktől azóta sem érkezett részvétnyilvánítás.

Tarlós István főpolgármester Budapest saját halottjának nyilvánította a filozófust, de a magyar kormányfő néma maradt. Heller Ágnes július 19-én halt meg, Orbán Viktor ekkor éppen szabadságát töltötte. A lap július 22-én érdeklődött Havasi Bertalantól, a miniszterelnök sajtófőnökétől, hogy a kormányfő kifejezte-e, ha nem, tervezi-e, hogy később kinyilvánítja részvétét, de válasz nem érkezett.

Fotó: Merész Márton

Az Orbán Viktort és kormányát gyakran bíráló, magát liberálisnak valló Heller Ágnes korábban azt nyilatkozta, hogy az ellenzéknek a Fidesz leváltása érdekében össze kell fognia, akár a Jobbikkal is. Az akkor 90 éves filozófus májusban interjút adott a 168 Órának, amelyben kijelentette, hogy hiába kommunikálja magát a Fidesz jobbközépnek, a magyar kormánypárt már a szélsőjobbot képviseli, amivel az Európai Néppárt is tisztában van. Július elején pedig a Neokohn-nak ezt megerősítve azt nyilatkozta, hogy Orbán Viktor pártja szélsőjobboldali, és már az összes konzervatív otthagyta a Fideszt.

– Ez egy zsarnokság. Egy ember dönt minden felett. Mindig az történik, amit ez az egy ember akar. A Horthy-rendszer autoriter volt. Ott volt egy uralkodó osztály. Még ha rondán is, de ez az osztály uralkodott Magyarországon. Hét különböző miniszterelnök váltotta egymást abban a korszakban. Ez egy zsarnokság, és szélsőjobboldali

– jelentette ki a filozófus.

Az interjúban elmondta, hogy szerinte a magyar miniszterelnök azt az ideológiát játssza ki, ami a hatalom érdekében fontos.

– Orbán Viktor nem antiszemita. De egy olyan hatalmi ember, aki mindig felhasznál minden eszközt arra, hogy a hatalmát erősítse. Ha véletlenül az antiszemitizmus lenne ez az eszköz, nyugodtan lenne ő is antiszemita

– mondta Heller Ágnes.

Fotó: Bazánth Ivola

A Népszava megjegyzi, hogy tévedés lenne levonni azt a következtetést, hogy Orbán soha, még halálukban sem hajlandó méltatni a rendszerét keményen bíráló értelmiségieket, de nem mindig nyilvánosan teszi. A 2016-ban elhunyt Esterházy Péter családjának például részvétet nyilvánított, de azt az író családjára bízta, hogy nyilvánosságra hozzák-e levelét.

A nemrég 100 éves Bálint Györgyöt is felköszöntötte születésnapján. Bálint György – népszerű nevén Bálint gazda – a rendszerváltás után SZDSZ-es parlamenti képviselő volt, az egyik XVI. kerületi fideszes erre hivatkozva fúrta meg párttársaival díszpolgári címét. Bálint György sosem titkolta, mit gondol a hatalomról. A Népszavának korábban azt nyilatkozta, hogy mostanában szeretik úgy jellemezni Magyarországot, hogy autokrácia, de az valójában nem más, mint egy valóságos diktatúra.

A miniszterelnök 2014-ben gratulált a szintén egykori SZDSZ-es jogvédő, a Magyar Helsinki Bizottságot megalapító Kőszeg Ferencnek is németországi kitüntetéséhez. Köszöntötte a 80 éves Göröcs János újpesti labdarúgót, a győri kézilabdásokat, Milák Kristóf világbajnok úszót, Törőcsik Marit és Korda Györgyöt is.

Nehéz logikát találni abban, hogy Orbán Viktor mi alapján választja meg, hogy kinek gratulál, kinek nyilvánít részvétet, és kinek a temetésén jelenik meg. Göncz Árpád egykori államfő temetésén a miniszterelnök feleségével együtt 2015-ben magánemberként részt vett az Óbudai temetőben.

A szatmárnémeti temetőben 2013-ban Bara József sírjánál is lerótta kegyeletét. A román állampolgárságú, magyar nemzetiségű férfit két rendőr úgy megverte az Izsáki Rendőrörsön, hogy a férfi belehalt sérüléseibe. Bara József áprilisban hunyt el. Tamás Gáspár Miklós filozófus májusban nyílt levelet írt Orbán Viktorhoz a Magyar Nemzeten keresztül. Arra kérte a miniszterelnököt, hogy keresse fel az áldozat testvéreit, és vigyen virágot „eltávozott felebarátunk” fejfájára. Orbán Viktor a Magyar Nemzetben megjelent válaszlevelében azt írta, hogy a tanácsot megfogadta, és lerótta kegyeletét az áldozat sírja előtt.

Heller Ágnessel kapcsolatban konkrét választ a Népszava sem kapott, de más tárgyban küldött kérdésekre válaszolt a miniszterelnöki sajtófőnök. A lap azt kérdezte, hogy Orbán Viktor hány köszöntő, gratuláló vagy részvétet nyilvánító levelet írt 2010 óta.

„A miniszterelnök nyilvános leveleit a kormany.hu és a miniszterelnok.hu honlapokon megtalálja. Ezeket éppen azért tesszük közzé – sok esetben beszkennelve az eredeti levelet is –, hogy az ön munkáját is megkönnyítsük”

– válaszolta Havasi Bertalan.

Arra a kérdésre, hogy a kormányfőnél milyen események, személyek élveznek prioritást, a sajtófőnök az alábbi választ adta:

„Úgy gondolom, a levelek megírásának alapját, indokát minden esetben maga az adott levél tartalmazza.”