Orbán Viktor gratulált a Jobbiknak a Parlamentben, és Horn Gyulát is felemlegette

Orbán Viktor és Jakab Péter is vitázott egymással az azonnali kérdések órájában.

2021. október 25., 15:57

Szerző:

A hétfői azonnali kérdések és válaszok órájában a Parlamentben Jakab Péter kérdezte először a miniszterelnököt, méghozzá arról, hogy mi lett volna, ha a magyar posta bélyegmúzeumának megvásárlására költött 42 milliárd forintot állami bérlakásépítésre, az egészségügy megreformálására vagy a benzinárak csökkentésére költötte volna a kormány.

„Ön szerint meg lehet élni havi 133 ezer forintból?”

– mondta a Jobbik elnöke. Hozzátette: nem Marbállára gondolt, hanem Magyarországra.

Orbán Viktor válaszában közölte, hogy a bélyegmúzeumot azért vásárolták meg 42 milliárd forintért, mert az unió nem engedi, hogy a kormány közvetlenül emelje a posta dolgozóinak bérét, és csak így tudta az állam forráshoz juttatni a postát a fizetésemeléshez. Szerinte aki ezt kritizálja, az nem akarja, hogy emelkedjen a postai dolgozók bére.

Orbán a felszólalásában gratulált a Jobbiknak 18. születésnapja alkalmából,

és elmondta, hogy bár a párt az alapító nyilatkozata szerint a posztkommunisták ellen jött létre, most mégis összeálltak velük. A miniszterelnök azt is megemlítette, hogy Jakab Péter is felvette a CSOK-ot, „ezek szerint valami jót mégis tett a kormány”.

A szocialista Harangozó Tamás elmondta, hogy szerinte a tavaszi választásokon megszűnik a Fidesz kétharmada, és ezért mentik ki a vagyonukat a NER-elit tagjai külföldre, és tervezik, hogy Polt Pétert is csak kétharmados többséggel lehessen leváltani. A miniszterelnöktől megkérdezte, milyen ehhez hasonló tervek vannak még a tarsolyában a választásig? Továbbá megjegyezte, hogy szerinte abszurd, hogy a kormány 49 százalékos választási győzelemmel tud kétharmados többséggel kormányozni.

Orbán Viktor azt válaszolta Harangozónak, hogy azt mégsem várhatják tőle, hogy szocialistákat nevezzen ki pozíciókba.

A 49 százalékra kapott kétharmaddal kapcsolatban pedig visszakérdezett, hogy az MSZP-s képviselőt nem zavarja-e, hogy Horn Gyula 32 százalékkal szerzett abszolút többséget.

Az MSZP-és Bangóné Borbély Ildikó a daganatosok betegségek szűrésére várakozók ellátásáról kérdezte a kormányt. Múlt héten jelent meg egy tanulmány, amely szerint a járvány kitörése óta a rákos betegek 15-20 százalékát nem diagnosztizálták időben Magyarországon. A képviselő megkérdezte, hogy mit tesz a kormány annak érdekében, hogy felgyorsuljanak a szűrővizsgálatok. 

Bangóné kérdésére Rétvári Bence elmondta, hogy szerinte a tanulmány számai légből kapottak. Elismerte, hogy a tavalyi év nehéz volt az egészségügy számára, de szerinte így is 3,1 százalékkal több klinikai onkológiai ellátást szolgáltattak 2020-ban, mint 2019-ben, így szerinte nem igaz az az állítás, hogy rákos betegek maradtak ellátás nélkül.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök frakcióvezetői felszólalásokra válaszol az Országgyűlés őszi időszakának nyitóülésén 2021. szeptember 20-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.