Orbán Viktor nem teljesítette az ígéretét, most nagyon dühös levelet kapott a tanároktól

2019. április 8., 17:04

Szerző:

„Tisztelt Miniszterelnök Úr! Közel 9 év telt el azóta, hogy Ön másodszor is miniszterelnök lett. Beiktatása után világossá tette számunkra, hogy új kormánya egyik első intézkedése a közoktatási rendszer teljes átalakítása lesz. Az utóbbi évek történései és az Önök legújabb nyilatkozatai (tudásalapú társadalom fontossága, technikumi rendszer visszaállítása….stb.) a szakma és a közvélemény előtt bizonyították, hogy a 2011-ben érdemi egyeztetés nélkül, felülről vezérelt átalakítások az Önök akkori ígéretei helyett, a kétkedők aggályait igazoló eredményre vezettek” – így kezdődik a 273 budaörsi pedagógus által aláírt levél, amelyet a tanárok április végéig át szeretnék adni Orbán Viktornak.

A pedagógusok a változtatások legvonzóbb ígérete az egyösszegű béremelés és a bérek minimálbérhez kötése volt.  

„Mint mindannyian tudjuk, Ön ezt az ígéretét nem teljesítette”

– hangzik a tanárok levele. 

Az emelést öt részletre osztották szét, amelyből a nyílt levél szerzői szerintaz utolsót meg sem kapták a pedagógusok, de a legnagyobb probléma, hogy a tanári bérek számítási alapja továbbra is a 2013-as minimálbér, pedig az azóta már csaknem a másfélszeresére emelkedett.

Fotó: Facebook

„Mára már ott tartunk, hogy a pedagógusbér a többi diplomás átlagbérének kétharmadát sem éri el.”

Az aláíró pedagógusok emiatt követelik, hogy jelentősen emeljék a nevelést, oktatást közvetlenül segítők és a technikai dolgozók bérét is.

Az ország összes oktatási intézménybe eljuttatandó levélben követelik továbbá, hogy a lehető legrövidebb időn belül, kezdjenek érdemi egyeztetést a valódi szereplőkkel az oktatásügy összes kérdéséről.

(A hvg.hu nyomán)