Orbán Viktor egy pillanatra felbőszült a Kossuth Rádióban

Bosszantó megjegyzést tett a műsorvezető, a miniszterelnök hevesen reagált. 

2021. december 10., 08:52

Szerző:

„Nem alternatíva akarunk lenni, hanem a győztesek, a meghatározók. Mi akarunk lenni a legnagyobb politikai erő” – háborodott fel egy pillanatra Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának péntek reggeli adásában, amikor Nagy Katalin műsorvezető félszegen megjegyezte, a most szerveződő következő európai pártközösség egy remek alternatíva lehet az európai palettán.

A miniszterelnök világossá tette, hogy a magyar kormány nem azért szervezkedik hosszú hónapok óta azokkal az európai pártokkal, akik nem szeretnének bevándorlást, de segítenék a családokat, hogy holmi alternatívaként lehessen rájuk tekinteni. Úgy látja, a brüsszeli bürokraták elhibázott megközelítése helyett az ő megközelítésüknek kell érvényesülnie. Szerinte az általa helyesnek minősített utat járó pártok ma kisebbségben vannak, mert az Európai Parlamentben ülő pártok többsége a családok helyett a bevándorlást támogatja. Szeretné, ha azon európai embereknek is lenne hangja, akik nem akarják a saját hazájukat átalakítani bevándorlóországgá. A szervezeti kérdések elrendezésével kapcsolatban megjegyezte, a folyamat lépésről lépésre zajlik, a varsói után a következő nagy találkozóra Spanyolországban kerül sor az év elején.

Nemsokára dönt az Alkotmánybíróság

A bevándorlással kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte, ez egy olyan vita, amely minden európai országban zajlik, és mindenhol szemben állnak egymással a bevándorláspártiak és az azt ellenzők. Szerinte Magyországon egyedi módon az emberek döntöttek a népszavazás formájában.

„A kormány politikája a népszavazás előtt is egybeesett az emberek többségének elvárásaival, erős érzelmeivel”

– elemezte a helyzetet a miniszterelnök utalva arra, hogy szerinte a kormánypárt ideológiáival a magyar emberek nagy része egyetért. Megemlítette az Európai Unió bevándorlási szabályait, amelyeket, mint mondta, „még a migránsinvázió előtt alkottak meg”. A nyugati tagállamok bevándorláspárti hozzáállását kísérletnek nevezte, és hozzátette, ő mindig egyértelműnek tartotta, hogy nem jó ötlet összekeverni a nagy muszlim tömegeket a bennszülött keresztényekkel. Szerinte ilyenkor nem feltételezéseket kellene tenni, hanem az emberi ösztönökre hallgatni. Mint fogalmazott, a magyar szabályok a bevándorlást nem engedélyezik, és szemben állnak a brüsszeli bürokraták döntésével. Arról, hogy ebben az esetben mi a teendő, a mai napon fog dönteni az Alkotmánybíróság. Orbán Viktor hangsúlyozta, ez a döntés lesz a mérvadó, hiszen a kormány „a magyar alkotmányra tette le az esküt, nem a brüsszeli demokratákra”. Kiemelte, Európában hét-nyolc ország már szembesült ilyen problémákkal, és ott az Alkotmánybíróságok a brüsszeli demokraták ellenében döntöttek. Példaként Németországot hozta fel, ahol szerinte ez a kérdés szintén komoly hullámokat kavart, csak a németek a konfliktust látva lekerekítették a mondandójukat.

„A magyar nem ilyen. A magyar nem lehalkítja a hangját, ha nem érvényesül, hanem feltekeri. A lengyel is hasonló, nem véletlenül vagyunk testvérek”

– értekezett a viszonyokról a miniszterelnök. Szerinte a magyar kormánynak azt kell mondani Brüsszelben, hogy meg kell változtatni a brüsszeli bevándorlási szabályokat, hiszen nem a nemzetállamoknak kell alkalmazkodni a ma már életidegenné vált brüsszeli szabályokhoz. Úgy látja, az Alkotmánybíróság mai döntése egy nagyon erős jogi kerítést is felépíthet. Hozzátette, az új német baloldali kormány miatt a magyarokért kiállni Brüsszelben a jövőben nehezebb lesz, mint eddig.

Emelkednek a nyugdíjak

Orbán Viktor leszögezte, módosítani kellett a költségvetést, mert a Nemzeti Bank előrehozta a következő évre vonatkozó inflációs előrejelzését. Mivel a jegybank informál a pénz értékének várható alakulásáról, és januártól már a következő év kezdődik, ahhoz kell igazítani a nyugdíjakat. A miniszterelnök elmondta, nyáron a kormány, év végén pedig a jegybank is megbecsüli a várható pénzügyi viszonyokat, és ha eltérést tapasztalnak, akkor előnyt élvez a jegybank becslése. „Pontos elszámolás, hosszú barátság” – jegyezte meg kedélyesen hozzátéve, hogy a nyugdíjasokkal érdemes jóban lennie a kormánynak. Mint mondta, hiába döntött a kormány korábban egy három százalékos emelésről, látták, hogy a pénz értéke öt százalékkal csökken majd, ezért öt százalékkal kell emelni, ez pedig a mai napon rendeletben is megjelenik.

A tizenharmadik havi nyugdíj összege is emelkedni fog öt százalékkal.

Béremelés a különböző szektorokban

Orbán Viktor szerint van pénz a januártól esedékes béremelésekre, mert a gazdaság megtermeli.  Úgy látja, ehhez a jó munka, na meg egy kis szerencse szükséges, és ha összességében sikeresen működik a gazdaság, akkor lehet arról beszélni, mire fordítsák az így előálló plusz összeget. Hozzátette, tudja, hogy sosem elég, az igény mindig több, mint amennyit a gazdaság elő tud termelni. „Amit megtermeltünk, azt tudjuk szétosztani. Ha nem ezt teszed, csődbe mész” – osztotta meg még az ezzel kapcsolatos meglátásait.

Járványügyi intézkedések és a gyermekek oltása

December 15-én kezdődik az öt évesnél idősebb gyermekek oltása. Orbán Viktor mindenkit megnyugtatott, hogy az ő beoltásuk nem veszélyes, és ez ma egy megbízható, nemzetközileg igazolt, megerősített állítás. Mint mondta, ezzel nem okozunk kárt, sőt megvédjük a gyerekeket. Leszögezte, erre azért is van szükség, mert a hullámokban való terjesztésről leginkább azok tehetnek, akik nincsenek beoltva. A gyerekek oltásához szükséges Pfizer vakcina egyébként szakaszokban érkezik, a következő szállítmányban csaknem hetvenezer vakcina érkezik.

Az oltásra szerdától lehet regisztrálni, a gyermekek oltása az erre kijelölt oltópontokon és a háziorvosoknál történik.

A miniszterelnök a legfrissebb járványügyi adatokat is felsorolta. Az új fertőzöttek száma csökkent, a ma hajnali adatok szerint 6884 embert regisztráltak koronavírus-fertőzéssel. Csökkent a kórházban kezelt emberek száma, jelenleg 6939 embert ápolnak ezekben az intézményekben. Csökkent a lélegeztetőgépen lévő emberek száma, de 160-an meghaltak. Orbán Viktor szerint a helyzet összességében inkább javul, és a kormány szakértői úgy látják, hogy a negyedik hullám csúcsán vagyunk, és ez már a leszállóág. Mint mondta, csak az oltás segít abban, hogy a következő hullám ívét laposítani tudjuk. Ismét előhozakodott szállóigévé vált mondásával, miszerint: „Ha nem vagyunk beoltva, kiskarácsonyunk lesz, ha be vagyunk oltva, nagykarácsonyunk lesz. Szentestén a családi asztalnál félelem nélkül csak beoltva lehet ülni”.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor az Európai Parlamnt plenáris ülésén Strasbourgban, 2018. szeptember 11-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)

09:20

A közfeladatot ellátó személyek különleges védelem alatt állnak, az ellenük elkövetett bűncselekmények komolyabb büntetést vonnak maguk után. Ha a pedagógusok már nem tartoznak ebbe a körbe, ezt a minősítő körülményt nem lehet alkalmazni például a tanárok elleni iskolai erőszakkal kapcsolatos esetekben.