Orbán Viktor már kétszer elsütötte korábban a nőnapi szövegét, egyszer választási buzdításra jött jól

2020. március 8., 11:45

Szerző:

Felült ma reggel Orbán Viktor a lájkvonatra, amikor a nemzetközi nőnapra egy olyan videóval készült, amiben a Szomszédok végefőcímének stílusában mondja el köszöntőjét, mégpedig Viktor szerepében (Viktor: Orbán Viktor).

 

A köszöntő pedig nem volt más, mint egy Margaret Thatchernek tulajdonított gondolat, amely szerint, „ha azt akarod, hogy egy dologról sokat beszéljenek, akkor bízd egy férfira, ha azt akarod, hogy elintézzék, akkor bízd egy nőre”.

Egyrészt az idézet pontos forrását – jelesül azt, hogy a korábbi (1979 és 1990 közötti) brit miniszterelnök mikor és hol mondta – nem sikerült azonosítanunk, másrészt jóllehet, az valószínűnek tűnik az idézetnyomozó portál, a QuoteInvestigator alapján, hogy

ezt a mondatot valóban Thatcher mondhatta,

s nem például Winston Churchill. De hogy mikor pontosan, nem tudni. Mondhatta 1975-ben a People magazinnak adott interjújában, és egy 1965-ös beszédében, és az szintén biztosnak tűnik, hogy Thatcher a mondatot úgy kezdte, hogy „A politikában...”, tehát nem általánosságban női-férfi szerepekről beszélt.

Orbán Viktor, mint Szomszédok-szereplő

A tényleg jól idézhető, frappáns idézet viszont annyira népszerű,

hogy a Facebook-oldalán ezt használja bemutatkozásában jó ideje Karácsony Gergely főpolgármester helyettese, Gy. Németh Erzsébet is és például Csöbör Katalin, borsodi Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő ezt a mondatot szokta idézni, „férfi politikustársaimnak viccelődve”.

Ám nem is ez a lényeg, hanem, hogy Orbán Viktornak is annyira tetszik a mondat, hogy

évek óta rendszeresen elsüti.

Ennek feltárásában pedig épp a 2010-2015.miniszterelnok.hu oldal van segítségünkre, mint onnan megtudhatjuk – a „Fel kell tárni a kommunista rendszer működését” című anyagból –, ezt az üzenetet vette elő 2007-ben, amikor arról beszélt, miért éppen Schmidt Máriát kérték fel a Terror Háza vezetésére. 

„Ugye Margaret Thatcher mondta egyszer azt, hogy ha azt akarod, hogy egy dologról sokat beszéljenek, akkor bízd egy férfira. Ha azt akarod, hogy egy dolog elintézzenek, akkor bízd egy nőre. Így mi Schmidt Máriára bíztuk a Terror Háza Múzeum ügyét, és angol miniszterelnök asszonynak igaza volt, mert

Schmidt Mária minden csatát bátran, és derekasan megvívva végül is az ügyet sikerre vitte.

Sőt, a polgári kormány távozása után is meg tudta védeni az intézményt. Nagyon örülök annak, hogy a nagygyűlésen Schmidt Mária ott lesz, sőt, ha minden igaz, akkor beszédet is mond” – mondta Orbán 2007. február 25-i dátummal a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Ha ugyanennek a portálnak hinni lehet, kifejezetten Thatchernek erre a mondatára volt szüksége az akkori Fidesz-elnöknek

a 2009-es európai parlamenti választás kampányában is,

aminek keretében éppen Sepsiszentgyörgyön mondott beszédet. Akkor a mondat arra nagyon hasznos volt, hogy Orbán „az asszonyok felé fordulva”, az asszonyoknak üzenjen:

„Legyen ez egy családi nap! Legutóbb is ezt tettem, most is ezt teszem, elsősorban az asszonyokhoz fordulok, hiszen tudom, hogy az, mi történik vasárnap – most a többi napról ne is essék szó, elsősorban az asszonyok szándékán és döntésén múlik. És akkor is ide idéztem Önök elé egy nagyszerű asszonynak az alakját, aki rávette a saját hazájában a nőket arra, hogy ne csak elmenjenek választani, hanem vigyék el a családtagjaikat is, és mutassák meg, hogy az ő szavuk mennyit nyom a latban. Margaret Thatcher mondta azt, idézem most őt: „hogyha azt akarod, hogy egy fontos dologról sokat beszéljenek, akkor bízd egy férfira, ha azt akarod, hogy egy fontos dolgot elintézzenek, akkor bízd egy nőre”. Nos, ebben természetesen sok túlzás van. De mindannyian tudjuk, hogy ahhoz, hogy vasárnap reggel magas legyen a részvétel, ahhoz összefogásra van szükség. De nemcsak a politikai erők összefogására, hanem a családtagok közötti összefogásra, hogy akarjanak elmenni, hogy akarjanak részt venni” – mondta Orbán egy hónappal a választás előtt a Fokozott szükség van a magyarok összefogására című cikk alatt,

amiből kiderül tehát, hogy egyrészt a 2020-as nőnapi köszöntőben használt mondatban Orbán szerint sok a túlzás, 

viszont roppantul fontos bázist jelenthetnek a nők a szavazásokon, hiszen a „nagyszerű asszony” Thatcher például képes volt rávenni a saját hazájában a nőket arra, ne csak elmenjenek választani, hanem vigyék el a családtagjaikat is, ezt a módszert pedig el lehetett tőle tanulni. A 2009-es EP-választás egyébként is nagy sikere volt a Fidesznek, a listájukra – melyet egyébként Schmitt Pál vezetett – a szavazók 56,36 százaléka voksolt, amivel 14 mandátumot nyertek el.

Nos, ilyen egy miniszterelnöki köszöntés nőnapra.