Orbán Viktor: Magyarország védeni fogja a jogait, ha kell, önökkel szemben is

2018. szeptember 11., 16:08

Szerző:

Hét percen át beszélhetett Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedd délután Strasabourgbanm az Európai Parlament plenáris ülésén a Sargentini-jelentésről szóló vitában. A jelentés szerint az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedései rendszerszintű fenyegetést jelentenek a demokráciára és a jogállamiságra nézve. Magyarországon, és el kell indítani a lisszaboni szerződés 7. cikkely szerinti eljárást. Orbán Viktor a beszédét azzal kezdte, hogy a kommunizmus elleni küzdelemben Magyarország számára becsületbeli üggyé vált a szabadság és a demokrácia.

– Az önök előtt fekvő jelentés sérti Magyarország és a magyar nép becsületét. Kettős mércét alkalmaz, az elfogadás módja sérti a lisszaboni szerződést

– mondta a jelentésről. Hozzáfűzte, hogy az EP történetében először ki akarnak rekeszteni egy népet a döntésekből – a 7. cikkely Magyarország szavazati jogának a felfüggesztését is maga után vonhatja az Európai Tanácsban –, és kétségbe vonják a döntéseit. – Önök nem kevesebbet állítanak, mint hogy a magyar nép nem elég megbízható, hogy megítélje, mi az érdeke. Önök azt hiszik, jobban tudják, mi kell a magyar népnek, mint maguk a magyar emberek – fogalmazott.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

– Vannak és lesznek vitáink, különbözőképpen gondolkodunk európa keresztény jellegéről. Másképpen fogjuk fel a család jelentőségét és jivatását, homlokegyenest ellenkező nézeteket vallunk a migrációról. Ha valóban egységre törekszünk a sokféleségre, akkor a különbségek nem adhatnak okot arra, hogy bármelyik országot megbélyegezzék és kirekesszék a közös döntés lehetőségéből.

Mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk

– mondta a miniszterelnök, ami ingerült moraj fogadott egyszerűen azért mert

a miniszterelnök hatalmasat hazudott. 

Állítását a Népszabadság bezárásától a lex CEU-ig és a civiltörvényig rengeteg döntés cáfolja.

Hozzáfűzte, hogy a jelentés 37 ténybeli tévedést tartalmaz, amiről 108 oldalas összefoglalóban tájékoztatták az EP-képviselőket. – A jelentést olyanok írták, akik nem ismerik Magyarországot – mondta erről.

Szerinte a Fidesz az EP legsikeresebb pártja, a testület pedig a magyar embereken áll bosszút.

– Szocialista és liberális ellenfeleink nem boldogok a sikerünktől, de bosszút állni a magyarokon csak azért, mert nem őket választották, nem tisztességes és nem európai

– hangoztatta, de ez nyilvánvalóan nem igaz, a Sargentini-jelentés nem Magyarországot, hanem az Orbán-kormány politikáját ítéli el.

Beszédének az érdemi részét a bevándorlás elutasítására utalva azzal fejezte be:

– Akármilyen döntést hoz is az EP a Sargentini-jelentésről szóló szavazáson szerdán, Magyarország nem enged a zsarolásnak, védeni fogja a jogait, ha kell, önökkel szemben is.

Orbán Viktor egyébként késett a vitáról, a beszédét többször is ingerült moraj és elszórtan taps kísérte. Valaki egyszer hallhatóan angolul bekiabálta:

– Liar!

A 444 videója a beszédről:

20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.