Orbán Viktor: Magyarország védeni fogja a jogait, ha kell, önökkel szemben is

2018. szeptember 11., 16:08

Szerző:

Hét percen át beszélhetett Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedd délután Strasabourgbanm az Európai Parlament plenáris ülésén a Sargentini-jelentésről szóló vitában. A jelentés szerint az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedései rendszerszintű fenyegetést jelentenek a demokráciára és a jogállamiságra nézve. Magyarországon, és el kell indítani a lisszaboni szerződés 7. cikkely szerinti eljárást. Orbán Viktor a beszédét azzal kezdte, hogy a kommunizmus elleni küzdelemben Magyarország számára becsületbeli üggyé vált a szabadság és a demokrácia.

– Az önök előtt fekvő jelentés sérti Magyarország és a magyar nép becsületét. Kettős mércét alkalmaz, az elfogadás módja sérti a lisszaboni szerződést

– mondta a jelentésről. Hozzáfűzte, hogy az EP történetében először ki akarnak rekeszteni egy népet a döntésekből – a 7. cikkely Magyarország szavazati jogának a felfüggesztését is maga után vonhatja az Európai Tanácsban –, és kétségbe vonják a döntéseit. – Önök nem kevesebbet állítanak, mint hogy a magyar nép nem elég megbízható, hogy megítélje, mi az érdeke. Önök azt hiszik, jobban tudják, mi kell a magyar népnek, mint maguk a magyar emberek – fogalmazott.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

– Vannak és lesznek vitáink, különbözőképpen gondolkodunk európa keresztény jellegéről. Másképpen fogjuk fel a család jelentőségét és jivatását, homlokegyenest ellenkező nézeteket vallunk a migrációról. Ha valóban egységre törekszünk a sokféleségre, akkor a különbségek nem adhatnak okot arra, hogy bármelyik országot megbélyegezzék és kirekesszék a közös döntés lehetőségéből.

Mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk

– mondta a miniszterelnök, ami ingerült moraj fogadott egyszerűen azért mert

a miniszterelnök hatalmasat hazudott. 

Állítását a Népszabadság bezárásától a lex CEU-ig és a civiltörvényig rengeteg döntés cáfolja.

Hozzáfűzte, hogy a jelentés 37 ténybeli tévedést tartalmaz, amiről 108 oldalas összefoglalóban tájékoztatták az EP-képviselőket. – A jelentést olyanok írták, akik nem ismerik Magyarországot – mondta erről.

Szerinte a Fidesz az EP legsikeresebb pártja, a testület pedig a magyar embereken áll bosszút.

– Szocialista és liberális ellenfeleink nem boldogok a sikerünktől, de bosszút állni a magyarokon csak azért, mert nem őket választották, nem tisztességes és nem európai

– hangoztatta, de ez nyilvánvalóan nem igaz, a Sargentini-jelentés nem Magyarországot, hanem az Orbán-kormány politikáját ítéli el.

Beszédének az érdemi részét a bevándorlás elutasítására utalva azzal fejezte be:

– Akármilyen döntést hoz is az EP a Sargentini-jelentésről szóló szavazáson szerdán, Magyarország nem enged a zsarolásnak, védeni fogja a jogait, ha kell, önökkel szemben is.

Orbán Viktor egyébként késett a vitáról, a beszédét többször is ingerült moraj és elszórtan taps kísérte. Valaki egyszer hallhatóan angolul bekiabálta:

– Liar!

A 444 videója a beszédről:

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet csütörtökön.