Orbán Viktor: Magyarország és Szerbia védi meg Európát

A miniszterelnök a szerb kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatót. 

2021. szeptember 8., 15:08

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Karmelita kolostorban fogadta Ana Brnabic szerb kormányfőt. A közös sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök kijelentette: „ha lesz migránshullám, akkor Szerbia és Magyarország közös erővel meg fogja állítani, megvédeni Európát és Németországot”.

Orbán szerint meg kell védeni Európát a menekültektől, mert az Egyesült Államok kudarcot vallott Afganisztánban. A magyar miniszterelnök véleménye szerint több milliós menekült hullámra kell számítani a jövőben. Orbán úgy látja, hogy amennyiben szárazföldön érkeznek a tálib uralom elől menekülök Afganisztánból, akkor Szerbia és Magyarország is nehéz helyzetben lesz. 

A miniszterelnök a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „védjük Szerbiát, védjük Magyarországot, védjük magunkat, de mindannyian tudjuk, hogy ezek a migránsok nem Szerbiában és nem Magyarországon akarnak élni, ezek Németországba igyekeznek, ezért amikor most megvédjük magunkat, mint oly sokszor a történelem során, egyben Európát, elsősorban Németországot is védjük, és ez akkor is így van, ha semmilyen elismerésre, és hálára pedig végképp nem számíthatunk”.

A magyar miniszterelnök Szerbiával kapcsolatban megerősítette, hogy támogatni fogják az ország uniós tagságát. Orbán kiemelte, hogy Szerbia Európai Unióhoz való csatlakozása Európa belső részeinek biztonsága szempontjából is jelentős. 

(Kiemelt kép: Ana Brnabic szerb miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. szeptember 8-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.