Orbán ellenjegyezte: legfeljebb 190 ezer forintot lehet kérni a közérdekű adatok kiadásáért

Az uniós alkuhoz szükséges négy törvény jelent meg a Magyar Közlönyben, köztük az egyik a közérdekű adatok kiadásáért járó költségtérítésről szól.

2022. október 11., 17:16

Szerző:

A kormány módosította a közérdekű adat iránti igény teljesítéséért megállapítható költségtérítés mértékéről szóló korábbi rendeletét, aminek értelmében a költségtérítésként megállapítható legalacsonyabb összeg a jövőben 10 ezer, a legmagasabb összeg 190 ezer forint lesz. A mostani rendeletet Orbán Viktor jegyezte – írta a 24.hu.

Korábban legalább 5 ezer forinttól, akár milliókig is terjedhetett egy közadatigénylés költségtérítése.

Vége lesz a 45 napos határidőnek

A kormány december 31-től hatályon kívül helyezi a veszélyhelyzet idejére bevezetett rendeletét, amely azt tette lehetővé, hogy a közérdekű adat megismerésére irányuló igényt az állami szervek 15 helyett 45 nap alatt adják ki, illetve ezt a határidőt 45 nappal meghosszabbíthassák.

(Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

15:29

Petíciót adtak át a szervezett tanárok szombaton délután a Belügyminisztériumnak a követeléseikről, ezek után pedig a Kossuth térre vonulna tüntetni. Az akcióval folytatódik a pedagógusok egész éves tiltakozáshulláma, amelynek eddigi csúcspontja az október 23-i tömegtüntetés volt.

14:03

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán, amelyről az Agrárminisztérium (AM) közleményben tájékoztatta az MTI-t szombaton.

Halálra gázolt egy embert egy InterCity vonat Székesfehérvárnál, ezért pótlóbuszok járnak Székesfehérvár és Sárszentmihály között  – közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.