Orbán Viktor: Sosem támogattuk a szankciókat

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. 

2022. november 18., 08:24

Szerző:

„Ha háború van a szomszédodban, te sem érezheted magad biztonságban” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a Barátság kőolajvezeték és a lengyel rakétaincidens a sérülékenységre és a veszélyekre egyaránt felhívta a figyelmet. „Tűzszünet, béketárgyalás” – mantrázta a miniszterelnök a péntek reggeli, Kossuth Rádióban adott interjújában. 

„A szankció állásfoglalás, lépés a háború irányába” – mondta Orbán, aki úgy véli, hogy miközben lassan nekünk kell finanszírozni Ukrajna működését, az európai politikai döntések következtében lépésről lépésre, egyre közelebb vagyunk magához a háborúhoz is. „Nagyon veszélyes dolog, amit művelünk” – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a magyar kormány ezt a folyamatot próbálja fékezni, mert a szankciókkal gazdasági értelemben tönkre tesszük magunkat.

 

„Magyarország sosem támogatta a szankciókat, mindig a kivetélek mellett voltunk, utána elengedtük a dolgot. Mindig ahhoz ragaszkodtunk, hogy a magyar érdek érdekében kivételt, mentesítést harcoljunk ki”

– mondta Orbán Viktor, aki korábban számos nyilatkozatában kiállt az EU egysége mellett és az összes szankciós csomagot kivétel nélkül megszavazta. Orbán a kilencedik szankciós csomaggal kapcsolatos kérdésre azt is elmondta az interjúban, hogy „nagy csaták árán” el fogja érni, hogy a szükséges esetekben, például az atomenergia ügyében Magyarország mentességet kapjon. 

„Nem tudunk mindenre árstopot kivetni, mert azt kommunizmusnak hívják, de néhány termékre igen” – fogalmazott Orbán, aki szerint ellensúlyozni ugyan nem, de a hatósági árral mérsékelni tudják a magyarországi inflációs folyamatokat. Orbán szerint egyértelműen a szankciók, a politikai döntések okozzák az árak soha nem látott emelkedését. A miniszterelnök úgy véli, hogy a rossz politikai döntésekből ered az energiaválság is. Orbán szerint Magyarország nem tud érintetlen sziget lenni a nemzetközi politikában, de próbálják kivédeni a káros gazdasági hatásokat.  Orbán arról is beszélt, hogy ha nem érkezne Magyarországra orosz gáz, akkor gyakorlatilag leállna a teljes magyar gazdaság. 

A miniszterelnök szerint az elmúlt válságok tanúsága, hogy akkor is cselekedni kell, ha a baj kívülről érkezik, a gazdasági recessziót pedig feltétlenül el kell kerülni. Orbán jelezte, hogy decemberben újabb támogatási formákat fognak bejelenteni, a gazdasági problémákra adott válaszként. Orbán azt mondta, hogy a gazdasági nehézségek ellenére nem akarja a kormány feladni a legfontosabb nemzetstratégiai célokat. 

Orbán Palkovics László lemondására, a kormány átalakítására is reagált az interjúban. A kormányfő szerint az energiaválság miatt volt szükség a kormány strukturális átalakítására. „ A szankciók miatti energiaválság nem ideig óráig lesz velünk, ezért szükség van egy energetikai minisztériumra, valamint a hadsereg, a hadiipar fejlesztésére. Palkovics urat arra kértem, hogy álljon a magyar hadiipar élére, hálás vagyok hogy elvállalta” – mondta Orbán. Az energetikai tárca élére érkező Lantos Csaba feladatairól azt mondta a kormányfő, hogy a miniszternek növelnie kell a hazai energiatermelés arányát, és ezért vállalnia kell a politikai felelősséget. Orbán szerint fel kell készülni a következő télre, ami egész Európa számára kihívást jelent majd. „Ha a Déli Áramlat működik, akkor fel fogjuk tölteni a gáztározókat és meg lesz oldva a következő tél is” – mondta Orbán Viktor. 

(Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)