Orbán Viktor nyilatkozott a háborúról

Magyarország kimarad belőle. 

2022. február 28., 18:14

Szerző:

Háborús helyzetben vagyunk, ilyenkor nyugalomra van szükség – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfői, az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában.

A kormányfő kifejtette: hétfő reggel is ülésezett a nemzetbiztonsági operatív törzs, áttekintették az orosz–ukrán háború legújabb fejleményeit. Hangsúlyozta:

„A magyar emberek érdeke, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból, ezért Magyarország nem küld sem fegyvert, sem katonákat a háborús övezetbe”

– jelentette ki.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Szijjártó Péter után Orbán Viktor is elmondta, arról is dönteniük kellett, hogy átengednek-e fegyverszállítmányokat a magyar–ukrán határon.

„Úgy döntöttünk, hogy nem engedünk át ilyen szállítmányokat”

– közölte, hozzátéve: azért, mert Kárpátalján magyarok élnek, „és egyetlen olyan lépést sem támogathatunk, amely veszélyeztetheti az ő biztonságukat”. Szijjártó Péter pedig korábban úgy fogalmazott:

„Magyarország hozzájárult, hogy az Európai Unió fegyvereket szállíthasson Ukrajnába, de a kormány ebben kétoldalú alapon nem vesz részt, és nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását hazánk területén”.

Orbán Viktor ugyanakkor azt is kiemelte:

„Természetesen humanitárius segítséget biztosítunk”.

Vasárnap és hétfőn is érkeztek magyar segélyszállítmányok Ukrajnába, „az onnan érkező menekülők ellátásáról pedig folyamatosan gondoskodunk” – zárta szavait a miniszterelnök.

(Kiemelt kép: Brüsszel, 2022. február 25. Orbán Viktor érkezik a NATO rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2022. február 25-én. Fotó: MTI / Fischer Zoltán)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.