Orbán Viktor gratulált a láncfűrészes argentin elnöknek a győzelemhez

Javier Milei meghívta a miniszterelnököt a beiktatására, így Orbán Viktor decemberben Buenos Airesbe utazik.

2023. november 24., 17:48

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken telefonon megbeszélést folytatott Argentína új elnökével, Javier Mileivel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kormányfő gratulált Milei megválasztásához és Argentína új elnöke meghívta a Orbán Viktort Buenos Airesbe, a december 10-ére szervezett beiktatási ünnepségére. A miniszterelnök a meghívást elfogadta.

Mint ismert, a várakozásoknál jóval nagyobb fölénnyel, a szavazatok 56 százalékával választották meg a vasárnapi argentin elnökválasztáson a magát anarchokapitalistának nevező szélsőjobboldali Javier Mileit, aki a választási kampányban a mostanra 140 százalék fölé emelkedő infláció letörését, a gazdaság dollárosítását, a központi bank megszüntetését, egyes minisztériumok bezárását és az állam méretének drasztikus visszavágását ígérte, utóbbi szemléltetésére kampányában láncfűrészt lóbált feje felett. 

(Kiemelt kép: A La Libertad Avanza párt elnökjelöltje, Javier Milei egy láncfűrésszel hadonászik húga, Karina Milei (jobbra) és Carolina Piparo, Buenos Aires tartomány kormányzójelöltje között egy La Platában tartott politikai tüntetésen. Marcos GOMEZ / AG La Plata / AFP)