Gémesi Orbán bejelentéséről: ócska, kommunista módszer betörni a más véleményen lévőket

Gusztustalan kihasználni a járványhelyzetet arra, hogy betörjék a nem kormánypárti önkormányzatokat - nyilatkozta lapunknak Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, aki szerint csődbe fognak jutni a nem kegyelt önkormányzatok, és az ellenzéki települések lakói lesznek az iparűzési adó drasztikus csökkentésének valódi kárvallottjai.

2020. december 19., 18:12

Szerző:

A kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-től a felére csökkentik. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintik át - jelentette be szombaton Orbán Viktor a gazdaságvédelmi akcióterv részeként.

Az iparűzési adó felfüggesztése vagy mérséklése korábban is felmerült. A polgármesterek azonban - pártállástól függetlenül - figyelmeztettek, hogy már az nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat, hogy annak mértéke a bevételtől függ, azaz a járvány miatti gazdasági válság önmagában is rossz az önkormányzatoknak.

“Csődbe fogunk jutni” - reagált lapunknak Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. “Így nem tudunk költségvetést csinálni, hogy majd meglátjuk mit adnak, mi alapján vizsgálják át a költségvetésünket, eszünk-e a kormány tenyeréből vagy nem” - fogalmazott. 

Ennek a lépésnek elsősorban a településeken élők lesznek a kárvallottjai Gémesi szerint: “Az iparűzési adó 80 vagy inkább 90 százaléka működést finanszíroz. Közvilágítás, hóeltakarítás, óvoda, bölcsőde, szociális és egészségügyi feladatok, közlekedés” - sorolta a polgármester, hogy mire nem jut pénzük, ha elvonják az iparűzési adónak akár csak a felét is.

“A miniszterelnök vagdalkozzással felérő bejelentése megdöbbentő. Ócska, kommunista módszer betörni mindazokat, akik nem az ő és pártja politikájának követői” - mondja Gémesi. 

 “Innentől kezdve majd mehetünk a költségvetést bemutatni, hogy majd a pártbizottság - írja bele, hogy pártbizottság - eldöntse, hogy ad, vagy nem ad. Ki hová tartozik, ez ennyit jelent” - válaszolta arra a kérdésünkre, hogy mit jelenthet a miniszterelnök bejelentésében az a kitétel, hogy a 25 ezer feletti települések esetében egyenként tekintik át a pénzügyi helyzetet. “Ez eddig is így volt. Ki melyik politikai irányzatot képviseli és annak megfelelően kap pénzt” - fűzte hozzá.

“Az önkormányzatok fizetnek adót, az úgy nevezett szolidaritási adót. Ezek után kihasználni a vírushelyzetet egy ilyen önkormányzati megszorításra, én ezt gusztustalannak tartom. Írja le nyugodtan: ez gusztustalan” - foglalta össze a véleményét Gémesi a miniszterelnök által bejelentett lépésekről. 

 

Tegnap 21:20

Csütörtökön újra országos pedagógussztrájk lesz, ami azt jelenti, hogy sok oktatási intézményben fognak egyszerre sztrájkolni vagy polgári engedetlenséget vállalni pedagógusok. A szakszervezetek által meghirdetett egységes munkabeszüntetés célja még mindig a fizetésemelés, a sztrájkjog visszaállítása és a munkaterhek csökkentése. Emellett még fontosabbá vált egy eddig is meglévő követelés: a kirúgott tanárok visszahelyezése.

Tegnap 21:10

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) azt az ellenzéki képviselők által benyújtott indítványt, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó, még elégséges szolgáltatás mértékének utólagos normakontrolljára irányult – derül ki a testület honlapjára szerdán feltöltött közleményből és az ott nyilvánosságra hozott határozatból.

Tegnap 18:33

Életének 80. évében, december 6-án este elhunyt Tonhauser László, nyugállományú rendőr ezredes, a magyar bűnüldözés ikonikus alakja.