Orbán elárulta, mikor szavaz az Országgyűlés a finn és svéd NATO-csatlakozási kérelemről

Orbán Viktor a kassai V4-csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón közölte, hogy 2023 első parlamenti ülésén szavaznak Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról.

2022. november 24., 15:41

Szerző:

2023 első parlamenti ülésén szavaznak Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról – jelentette be Orbán Viktor csütörtökön Kassán, a V4-csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. Hozzátette: szerinte Magyarország miatt egy percet sem veszített a két ország – írta a 444.

Korábban a lengyel kormányfő azt mondta, hogy a találkozón megkérik Orbánt, hogy minál gyorsabban ratifikálják Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. Jelenleg a 30 NATO tagállamból csak Törökország és Magyarország nem írta alá a csatlakozásról szóló szerződéseket.

Már megpróbálták napirendre venni – sikertelenül

Október elején az MSZP szerette volna napirendre venni a két ország csatlakozási kérelmét, ám ezt akkor a házelnök saját hatáskörben elutasította. Pedig a kormány már nyáron benyújtotta az erről kidolgozott törvényjavaslatot.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh, Eduard Heger szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (b-j) a visegrádi országok (V4) miniszterelnökeinek kassai csúcstalálkozóján 2022. november 24-én. fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)