Orbán Viktor mindenki előtt kinevette az ellenzéket, és családtámogatási reformot hirdetett – Évértékelő percről percre

Győzni fogunk, újra és újra győzni fogunk – mondta a miniszterelnök, aki arról is beszélt, hogy az az egészségügyben is „mocorog” már valami. A fideszes politikusok látványosan féltek a kérdésektől. Élő közvetítés.

2019. február 10., 15:50

Szerző:

A miniszterelnök vasárnap délután három órakor tartja meg az aktuális évértékelő beszédét – sorrendben a huszonegyediket – a Várkert Bazárban. A helyszínt már reggel embernagyságú fekete kordonnal vették körül. a beszéddel párhuzamosan az ellenzék demonstrációra készül. Reggel nyolckor tüntetők – a Fiatalok a Demokráciáért csoport – zárták le a Lánchidat, Délután kettőkor pedig az Álljon le az ország! néven meghirdetett demonstráció résztvevői, körülbelül 150-180 ember indult el a Lánchíd felé. 

Fotó: Merész Márton

Bemelegítésül 14:20-kor két ellenzéki tüntető már megjelent a Várkert Bazárnál, egyikük egy O1G-s transzparenssel – A rendőrsnek ne kitartást kérve fizessenek, hanem lóvéval – adott magyarázatot a jelenlétére. Néhány perccel később a DK aktivistái is feltűntek a Várkert Bazárnál. Egy egyszerű kordonra megpróbálták kifüggeszteni több O1G feliratú lapot, de a biztonságiak ezt nem engedték. Arra hivatkoztak, hogy magánterületről van szó, a kordon is hozzá tartozik. Később a DK-soknak sikerül kifüggeszteni néhány papírlapot, de jön egy biztonsági őr, és letépi.

A helyszínt a Fidesz kedvenc biztonsági cége, a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. emberei védik.

Ami a kordonon belüli helyzetet illeti,  sajtó képviselőit a beszéd kezdetéig külön terembe vezetik az épületben, hogy ne kérdezhessenek az érkező politikusoktól. Azt, ami kint történik, a hvg.hu élőben közvetíti, de sok politikus – például Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, a Ferencváros elnöke kocsival érkezett, talán azért is, hogy elkerülje az újságírókat. A kérdésre, mit szól ahhoz, hogy kordon mögött vonulnak be, paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter, a gyalog érkező Süli János vállat vont – Ha ilyen feltételek vannak... Valószínűleg arra gondolt, hogy a tüntetések miatt vették körül kordonnal a Várkert Bazárt. Később Révész Máriuszt is arról kérdezik, mit sugall a fekete kordon Magyarországról. A fideszes politikus szerint azt, hogy a kormánypárt képes rendben tartani az országot. Hoppál Péter ugyanerre a kérdésre: – Minden jót kívánok önöknek.

A politikusok érezhetően félnek a kérdésektől, ráadásul Kubatov Gábor titkára kíséri be őket az épületbe, aki útjába áll az újságíróknak. A szakállas, fehér csíkos kék sapkát viselő férfi egyetlen kérdésre sem válaszol.

Maga Orbán Viktor eközben egy kis teasert tett ki a Facebook-oldalára. A miniszterelnök rendszerint utolsóként fut be a saját évértékelőjére.

Az évértékelőre rengeteg vendéget hívtak meg, sokan állnak, Kubatov Gábortól Pintér Sándoron át Scmidt Máriáig az egész NER felvonult.

 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

 

15:47 – Véget ért száz év magyar magány korszaka. Már csak egy kis jókedv és humor kell, de arról az ellenzék gondoskodik – mondja Orbán Viktor. Mindenkit hazánk megvédésére és országépítő munkára" hív, mielőtt befejezné a beszédét.

15:46 700 milliárd forintot fordítanak egészségügyi fejlesztésekre.

– Láthatjuk, hogy az egészségügyben is mocorog már valami

– kommentálja ezt.

15:45 Minden kilencedikes és tizedikes középiskolás diák kétszer két hét külföldi nyelvtanuláson vehet részt, a költségeket a magyar kormány vállalja.

15:39 Itt a bejelentés a nagy családtámogatási reformról. Hét pontja van:

1. Minden 40 évnél fiatalabb nő 10 millió kedvezményes kölcsönt kap az első házassága mellé. A törlesztést  az első és a második gyermek érkezésekor három-három évvel halasztják, a harmadiknál a kölcsönt elengedik.

2. Bővítik a csok kedvezményes hitelét, lakásvásárlásra is fel lehet használni.

3. Az Orbán-kormány egy család második gyermekének a születésekor 1 millió, harmadik születésekor 4 millió forintot, minden további gyerek érkezésekor 1-1 millió forintot vállal át a szülők jelzálog-hiteléből.

4. A négygyermekes nők életük végéig mentesülnek az szja-fizetés alól. 

5 Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási támogatási programját, amelyben 2,5 millió vissza nem térítendő támogatást adnak.

6. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást. Az Orbán-kormány három év alatt 21 ezer új férőhelyet akar, 2019 év végéig 10 ezer, utána 5000+6000 férőhelyet létesítenek. 2022-re minden szülő bölcsődébe viheti a gyerekét.

7. Bevezetik a nagyszülői gyedet.

15:35 – Nemzetek feletti világkormányt eszkábálnának – kezdi el bírálni az internacionálé fémjelezte baloldalt. Az új internacionalizmus fellegvára Brüsszel, eszköze pedig a bevándorlás – mondja a miniszterelnök. Szerinte munkatervvel akarják Európát bevándorló-kontinenssé tenni. Kész az áttelepítési keret, gyengíteni akarják az országok határvédelmi jogokat, terítéken van a migránsvízum bevezetése, bankkártyákat osztogatnak, pénzügyi büntetést akarnak kiszabni a nem engedelmeskedő országokra. Ez a Fidesz untig ismert szólama. Orbán Viktor figyelmeztet, hogy a bevándorlókkal terror és főleg nők elleni bűncselekmények jönnek, aztán kevert népességről beszél.

– Aki erre a gyorsvonatra felszáll, elmegy a végállomásig, retúrjegy pedig nincs.

– állítja. – A magukat félistennek képzelő pénzembereknek, a civil szervezeteknek nemet kell mondanunk. Ezért bevándorláspolitikánk szilárd marad – fűzi hozzá. – Frans Timmermans vezeti a bevándorláspárti politikusok listáját. Soros György állította oda – mondja a második legnagyobb EP-frakció, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) csúcsjelöltjéről.

Fotó: Merész Márton

15:26 Törekvés az, hogy a magyar gazdaság fejlődése két százalékkal meghaladja az EU-s átlagot. 

15:20 – Az ellenzéket Soros György és a brüsszeli politika tartja lélegeztetőgépen – Orbán Viktor a baloldali ellenzék és a Jobbik összefogását bírálja, politikai pornográfiaként minősítve az együttműködést. – Egész Európa szégyene, hogy mindezt támogatja, amin Frans Timmermansnak is el kell gondolkodnia. 

– Megrohamozni a csukott ajtót, pókemberesdit játszani a korláton inkább pályakezdő színészek útkereső próbálkozásának tűnik

– tér át arra, hogy december 16-án Szél Bernadett és Hadházy Ákos vezetésével ellenzéki képviselők mentek be aaz MTVA székházába, de kihajították őket. – Ha hozzátesszük azt is, hogy az Országgyűlésben randalíroztak, arcunkba nyomták a kamerát, akkor azt mondhatjuk, hogy talpig úriemberek. Talpig. Na de onnan fölfelé – poénkodik. Ováció fogadja. Név említése nélkül bírálja Karácsony Gergelyt is, aki a héten a Hír TV-ben kapott egy kényelmetlen kérdést. Ez úgy hangzott, nácizmus-e Gyöngyösi Márton Jobbik-alelnök hírhedt 2012-kijelentése, amely szerint listázni kellene a zsidókat, amire Karácsony Gergely a kijelentést relativizálva nemmel felelt, Orbán Viktor pedig most úgy vélte:

– A budapestiek polgármestere akar lenni, ahelyett, hogy elkullogna csendben a kertek alatt. Szégyen.

 

15:17 – Az EU-nak nem mi vagyunk a lieblingjei, mégis azt írták, hogy csökkent a szegénység, 2010-ben 23 százalék, 2017-ben pedig 10 százalék volt

Fel fogjuk számolni a szegénységet Magyarországon.

Lesz mindenkinek munkája, otthona, bölcsőde, óvoda iskola és étkeztetés. Magyarország az a hely, ahol mindenkinek jó lesz magyar lenni – kockáztatja meg a miniszterelnök.

15:12 – Azért csináljuk a politikát, hogy Magyarország fennmaradjon – állítja, hozzáfűzve, kormányának 15 millió embert kell egyesítenie a döntéseivel. Beszél a vállalkozókról is azt állítva, bizonyítékot is szolgáltatott már, hogy ők ne akarják a befolyásuk alá vonni a politikát. (Figyelmeztetése nyilvánvaló utalás Simicska Lajosra és a volt Fidesz-pénztárnok bukására. Hogy kinek szólt, az nem világos, de 2018 nyarán Orbán Viktor még magánrepülőgépes utat fogadott el a cégeivel milliárdos közbeszerzéseket nyerő Garancsi Istvántól.) Egyébként a sikeres vállalkozókra még vár egy feladat, visszahozni Magyarországra a pénzt azokból a befektetésekből amelyeket külföldön tesznek. Ezzel nekik a kiáramló tőkét kell kompenzálniuk, számukra ez a következő tíz év „történelmi” feladata.

15:10 – A magyarok újra hisznek a jövőben – vonja le ebből a következtetést. Völgymenetből hegymenetbe állítottuk az országot.

Győzni fogunk, újra és újra győzni fogunk

– hangoztatja, hozzáfűzve, hogy nem a Fidesz győzelmére gondol.

15:07 – Egy ma született magyar gyermek meg fogja érni a XXII. századot. A foglalkoztatottságot 55-ről 70 százalékra emeltük, az államadósságot 85-ről 11 százalékra metszettük vissza – folytatja. – Én ma azt látom, hogy a magyarok sokat dolgoznak, terveznek, iskolába küldik a gyermekeiket. Mi ez, ha nem felemelkedés-történet?

15:06 – Egyetlen kérdésre kell gondolnunk. Az ország mai állapotát értelmezhetjük-e felemelkedés-történetként? – feszegeti Orbán Viktor. Belekezd egy összehasonlításba a tíz évvel ezelőtti helyzettel.

Fotó: Merész Márton

15:05 – Mondjunk köszönetet azoknak, akik minden reggel munkába indulnak, és tekerik Magyarország biciklijét. Sokaknak hálálkodik. – Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség. 

15:02 – Soha rosszabb évet – kezdi a miniszterelnök. – Harmadszor is kétharmaddal nyertünk, a magyar gazdaság 5 százalékkal növekedett, és van összefüggés a kettő között. Ezt megtapsolják. – Abban is van igazság, hogy vak tyúk is talál szemet, de csak egyszer. Nem háromszor – fűzi hozzá.

15:01 Balog Zoltán kéri fel Orbán Viktort, a beszéd megtartására.