Nagy változásra készül a Fidesz az EP-választás után?

Egyre valószínűbb, hogy az EP-választás után a Fidesz belép az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjába.

2024. február 2., 19:14

Szerző:

Orbán Viktor arról beszélt az olasz sajtónak, hogy az EP-választás után belép az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjába – írta meg a Telex a HírTV beszámolója alapján. 

Amint arról a La STAMPA beszámolt: Orbán Viktor és Girgiona Meloni az Amigo szállodában tartottak megbeszélést, ahol arra az újságírói kérdésre, hogy „Csatlakozik a konzervatívokhoz?” a miniszterelnök a következőt válaszolta: 

„Az volt az elképzelés, hogy a választások előtt lépünk be, de most már a választás után fogjuk megtenni. De igen, készen állunk, és csatlakozunk a Konzervatívokhoz”.

Hozzátették: a két vezető között évek óta nagy az egyetértés, ami valóban elvezethet ahhoz, hogy Orbán csatlakozik a Meloni által vezetett Európai Konzervatívok családjához. 

Meloni péntek reggel azt nyilatkozta az újságíróknak: „ez egy kijelölt út! Egy olyan fordulópont, amelynek súlya lesz a tárgyalásokon, amikor a júniusi szavazások már győzteseket és veszteseket fognak kijelölni, és ez fogja meghatározni a brüsszeli szövetségek értelmét.”

„Orbán Viktor nem egy könnyű partner. Tízmillió magyar élén december óta túszként tartja fogva az EU többéves költségvetését és az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélyt, vétójogának köszönhetően” – írja a La Stampa. 

Az olasz miniszterelnök kérte, hogy Orbán álljon el az Ukrajna uniós támogatásának vétójától és javítson a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz fűződő kapcsolatán. Cserébe utat nyitna a Fidesz előtt az általa vezetett Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládba – értesült korábban a Bloomberg. 

Az EP-választásokig még van idő

A nagyobbik magyar kormánypárt egyre inkább kapcsolódik az olasz kormányfő és az Olasz Testvérek vezetője, Giorgia Meloni által elnökölt euroszkeptikus csoporthoz. Ezenkívül a jelenleg pártcsaládon kívüli fideszes európai parlamenti képviselők szavazatai is egyre erősebb rokonságot mutatnak vele – írja Telex.

A mostani állás szerint a Fidesz rögtön a második legtöbb képviselőt adná az ECR-be a maga 12 képviselőjével, ami várhatóan változni fog a 2024. júniusi európai parlamenti választáson. A felmérések szerint az euroszkeptikus csoport lehet az egyik nagy győztes: az olyan nagyobb országból érkező, a Fidesszel jó kapcsolatban álló tagpártok is erősödhetnek, mint a spanyol Vox és az Olasz Testvérek. A csoporton belül még így is nagy súlya lehetne a Fidesznek, amely várhatóan nagyjából ugyanannyi képviselőt küldhetne az EP-be, mint most – írja a Telex. 

(Kiemelt képünkön: Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt üdvözli magyar kollégáját, Orbán Viktort az 5. Demográfiai csúcstalálkozón a budapesti Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 14-én. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

Nem csak nálunk volt dupla választás, de minden összevetésben a magyarok költötték a legtöbbet politikai kampányra január óta. A főpolgármester-jelöltek közül a végül visszalépő Szentkirályi Alexandra költötte a legtöbbet. Döbbenetes pénzt költöttek a pártok, vagyis inkább a kormánypártok az online kampány során. Az ellenzék a fasorban sincs.