Orbán Viktor egykori iskolájánál is tüntettek

A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium pedagógusai is sztrájkoltak és élőláncot alkottak pénteken – ez az az intézmény, ahova egykor Orbán Viktor is járt.

2022. október 14., 11:10

Szerző:

Tanárok és szülők egyaránt részt vettek a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium általános iskolai épületénél tartott sztrájkban és élőláncban péntek délelőtt. Ez az az iskola, ahová Orbán Viktor is tanulni járt egykor. 

A 444 több pedagógussal is beszélgetett a helyszínen akik arról beszéltek, hogy a kormány csütörtökön bejelentett pedagógusbér-emelése könnyítene a tanárok helyzetén, de egyáltalán nem oldaná meg a gondokat. Egy tanár szerint a bérezés mellett olyan problémák is jelen vannak, mint a túlzsúfolt tananyag és a rossz oktatási rendszer. Az egyik pedagógus arról számolt be, hogy nettó 235 ezer forintot keres, töb másodállásra és extra bevételre van szüksége a normális megélhetéshez. Egy másik tanár pedig esélyt sem lát arra, hogy a kormány tegyen valamit a korszerű oktatásért, mégsem látja értelmetlennek a tiltakozásokat. Szerinte ez az egyetlen eszközük, hogy szolidaritást ébresszenek a társadalomban, és úgy érzi, a többség szimpatizál velük.

Többeknek nem tetszik, hogy a fizetésemelésük csak feltételes módban van, és nem értik, miért az uniós forrásoktól függ az ő fizetésemelésük. „Szerintem mi is vagyunk annyira fontosak, mint a rendvédelmisek” – tette hozzá. Egy angoltanár szerint az elsődleges probléma a gyerekek leterheltsége: kilenc órája van egy alsósnak. Erre rá tesz egy lapáttal, hogy nincs oktatási minisztérium, sem szabad tankönyvválasztás.

Tanárok és diákok mellett szülők is részt vettek az élőláncban. „Szarok a tankönyvek, tele vannak hibákkal, ki se nyitják.” Alsós gyerekeiken azt látják, hogy mire délután 4-kor hazaérnek az iskolából „élni sincs kedvük” – véleményezte az egyik tanár.

(Kiemelt Képünk illusztráció. Fotó: Arpad Kurucz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.