Orbán Viktor: A liberálisok azok, akik a szabadság ellen vannak

A miniszterelnök interjút adott. A külföldi sajtónak. Kína és Oroszország is szóba került.

2021. június 13., 10:08

Szerző:

„Nagyon kedvelem a szót, iliberális. Sok vitát gerjeszt. Ha ma azt mondjuk, »nem liberális«, az azt jelenti, ördögtől valók vagyunk. Én azonban állítom, a jelenlegi politikai helyzetben, a liberálisok azok, akik a szabadság ellen vannak” – mondta a 888 szerint Orbán Viktor miniszterelnök az interjúban, hozzátéve: „Én egy kereszténydemokrata társadalom híve vagyok. A liberálisok és a kereszténydemokraták közötti vitára tekintve nem mondhatom, hogy a kereszténydemokratáknak antiliberálisoknak kell lenniük. Amit az Alkotmányban hirdetünk, az nem más, mint, hogy a házasság egy férfi és egy nő kapcsolatán alapszik. Ezen a téren nincs engedmény. A család egy szent egység, amit nem lehet kényünkre-kedvünkre megváltoztatni. Mindenki azt teszi, amit jónak gondol, ez nem kérdés, de a család szent része az életnek, amit nem lehet lerombolni.”

A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy nem hisznek és nem is bíznak semmilyen európai homogenitás gondolatban. „Nincs homogenitás, nemzetek vannak” – tette hozzá. Orbán szerint ezért az európai együttműködés legjobb formája a nemzetek közötti együttműködés.

„Nem arról van szó, hogy akarunk-e vagy nem egy Európai Uniót, arról viszont igen, hogy milyen jellegű Európai Uniót akarunk. Egy politikai szuperentitás léte, egyértelmű veszélyt jelent. Ez nem jövőbeli, hanem jelenlegi veszély”

– mondta.

Orbán szerint a baloldaliak ma globalizáció pártiak. „Az ok egyszerű: a cégek egyre nagyobb hasznot akarnak szerezni és ezért jó, ha nincsen előttük akadály. Mi milyen akadályt jelentünk? Vannak értékeink, nemzeti érdekeink, családjaink. Az üzleti szféra számára jó a világot globálissá tenni. A baloldal pontosan ezt teszi, szétveri a hagyományos közösségeinket” – tette hozzá.

A miniszterelnök arra is kitért, úgy látja, a jobboldal számára nehezebb az együttműködés, mint a baloldalon. „Mert nacionalisták vagyunk. A túlélésnek azonban ez az egyetlen módja. Össze kell kapcsolódnunk és megtalálni a közös nevezőt, mert nagyon különbözőek vagyunk” – mondta.

„Nagy különbség van aközött, ahogy Kína irányítja a külpolitikáját, és ahogy az amerikai liberális vonal teszi azt. Az amerikai módszer, és sokszor az európai is, egy morális felsőbbrendűségből indul ki. A kínaiak sohasem mondják meg nekünk, hogy miként kellene viselkednünk, mi az, ami morálisan helyes vagy helytelen. Felügyelnek, de csak a saját érdekeik foglalkoztatják őket, éppen ezért a velük kapcsolatban felteendő kérdés egyszerű: a kormányainknak meg van az elegendő képessége, hogy együttműködjenek Kínával, miközben megőrzik és fenntartják a nemzeti önrendelkezésüket és érdekeiket?” – mondta, majd hozzátette: „Ne legyenek illúzióink, Kína is azt a politikai rendszert fogja követni, amit mi követünk. Kínában a gazdaságot mindig a politika fogja irányítani. Mint ahogy, bizonyos módon, mi tanítottuk meg a kínaiaknak a modern világgazdaságot, úgy most Kína az új játékos és egyszerűen nem mondhatjuk neki, hogy nem játszhat, nem játszhat olyan jól. Mindig azt mondom a gyerekeimnek, amikor lusták: amíg ma te két órát veszítettél azért, mert nem csináltál semmit, addig Kína valamelyik keleti zugában, egy veled korú fiatal tíz órát töltött tanulással.

Ha nem állsz készen a vetélkedésre, veszíteni fogsz. Kína, tetszik vagy nem, olyan, amilyen, de itt van. Nekünk pedig versenyeznünk kell.”

Oroszország is szóba került: „Az oroszok tisztelik a hatalmat, és ha egy országnak nincs katonai hatalma, akkor azt gyengének tekintik. Ezért az európaiaknak erősnek és egyértelműnek kell lenniük a biztonsági garanciák és a gazdasági kooperáció tekintetében. Ez a mi érdekünk. Azonban pont az ellenkezőjét tesszük, amikor bojkotthoz folyamodunk, és egy kezdetleges gazdasági politikához. Amit az Európai Unió csinál Oroszországgal, az nem túl intelligens.”

 

(Fotó: Francisco Seco / AFP)