Orbán nem az egyetlen politikus, aki nem hord védőfelszerelést, de több képviselőtársa már szájmaszkban jár a parlamentbe

2020. március 26., 19:20

Szerző:

Bár az országos tisztifőorvos ajánlása szerint annak, aki nem beteg, nincsen szüksége védőmaszkra – speciális fajtára szerinte pedig csak az orvosoknak van akkor, ha beteg embert látnak el –, megszokott óvintézkedéssé vált hazánkban is, hogy 

elővigyázatosságból az is felvesz védőmaszkot, aki nem tudja magáról, hogy fertőző-e.

Egyébként éppen ezt hirdeti friss tájékoztató plakátjával, szemléletes karikatúrán a Magyar Orvosi Kamara is, azt hangsúlyozzák, a maszkkal – már ha tudtunk magunknak szerezni – nem csak magunkat, hanem egymást is védjük:

Ehhez képest például csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szófiába repült, de a Facebookon közzétett fotója alapján csak a kísérete viselt védőfelszerelést:

Igaz, a Kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, a koronavírus miatt a „nemzetközi diplomácia is szinte teljesen leállt, hiszen senki nem utazik a vírus miatt”, de nyilván nem a magyar külügyminiszterre vagy a miniszterelnökre gondolt, különösen, hogy a kihirdetett veszélyhelyzet folyamatos egyeztetéseket, nem ritkán aktív jelenlétet kíván, noha ezt a G20 országai ma már videokonferencián is meg tudják oldani.

Például akkor, amikor végre megérkezik Ferihegyre a több millió darab Kínából rendelt orvosi eszköz. A miniszterelnök fontosnak tarthatta demonstrálni, hogy jelen van, s az ország első embereként fogadja a fontos szállítmányt. A rakomány érkezéséről kormányfői videó és impozáns fotósorozat is megjelent az MTI-ben, a képeket böngészve azonban szembetűnő, 

védőfelszerelést, tehát legalább maszkot kizárólag a Kínából jött repülő, a Suparna Airlines személyzete visel:

Üdvözlési forma járvány idején - Orbán Viktor és Palkovics László köszönti a Suparna Airlines Kínából érkezett repülőgépének személyzetét a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. március 24-én
Fotó: MTI/Kovács Tamás

De eközben az is látszik, ha a repülő belsejéből készült felvételeket böngésszük, hogy a miniszterelnök egyébként nem riad vissza tárgyak érintésétől világjárvány esetén sem:

Koronavírus - Újabb orvosi eszközöket szállító gép érke
Fotó: Kovács Tamás

A fotók alatt a miniszterelnök Facebook-oldalán a kormányfőt biztató, egyszersmind aggódó polgárok sora jelent meg, egyikük így kérlelte Orbán Viktort:

„Miniszterelnök úr! Kérem vegyen fel maszkot, vigyázzon jobban magára, és járjon elől jó példával. Köszönjük a munkáját!”

Ennek persze már két napja, de a személyes jelenlét mindennél fontosabb, ezt mutatja a Karmelita Kolostorban történt mai találkozó is, amelyen Orbán Viktor – mint írja az MTI –  

„az orvostudomány képviselőivel egyeztetett”,

s ezen jelen volt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem járványtani matematikusa, Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója, Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának vezetője, csupa orvos, de a jelek szerint a szűk körű találkozóra

egyedül Bedros Róbert, az Egészséges Budapest Program Dél-budai Centrumának beruházásával foglalkozó miniszterelnöki megbízottja készült szájmaszkkal,

huszonhat nappal azután, hogy az első két igazolt beteget regisztrálták Magyarországon, amikor 261-re nőtt hivatalosan a fertőzöttek száma, s már a kancelláriaminiszter is azt kommunikálja, hogy a tömeges járvány küszöbén állunk.

Koronavírus - Az orvostudomány képviselőivel egyeztetett Orb
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Egyébként nem különösebben furcsa vagy egyedülálló, hogy a magyar miniszterelnök nem visel védőfelszerelést, például Emmanuel Macron francia miniszterelnök is ezek nélkül mutatkozik ezekben a napokban, praktikus okokból könnyebb lehet maszk nélkül tárgyalni, de itt egy fotó például Orbánról két héttel ezelőttről, Moldovából, ahol a kézfogást sem hanyagolták. Ezt ma már többnyire a „könyökpacsi” helyettesíti.

Orbán Viktor Moldovában Igor Dodon moldáv köztársasági elnök hivatalában fogadja Orbán Viktort 2020. március 12-én
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Némileg óvatosabbnak tűnnek ma már a magyar parlamenti képviselők. Bár a fideszes B. Nagy László védőmaszkban jelent meg a parlamentben, a karantént elhagyta kétszer is, csak hogy szavazhasson, az ő esete azért kivételt képez, hiszen a javallott eljárás ilyenkor egyértelműen a közösség kerüléséről szól.

 

 

Az MTI-nek ezen a fotóján kicsivel jobban látszódik, hogy a Fidesz-KDNP-ből is már többen döntöttek úgy, mérséklik a fertőzés kockázatát, ha már egy fontos plenáris ülés kedvéért el kellett jönniük a parlamentbe március 23-án:

 

Koronavírus - Az Országgyűlés plenáris ülése Az Országgyűlés plenáris ülése 2020. március 23-án

Ezen a fotón nem látszik, de a következőn már igen, hogy a KDNP-s Harrach Péter igen komolyan veszi a védekezést:

Koronavírus - Az Országgyűlés plenáris ülése

 

De ott van a független Bősz Anett, vagy az LMP-s Csárdi Antal:

Az Országgyűlés plenáris ülése
Az Országgyűlés plenáris ülése Hello, Kitty!
Fotó: Koszticsák Szilárd

 

És íme egy fotó a járvány által igen súlyosan érintett Olaszország szenátusának üléséről, éppen ma, március 26-án készült:

Megtapsolják a szenátorok Giuseppe Conte olasz miniszterelnököt a vírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedésekről szóló beszámolója után
Fotó: MTI/EPA/Alessandro Di Meo

Igen, 

itt csupán egyetlen ember nem hord maszkot.

Megkerestük egyébként Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, a személyes találkozókon Orbán Viktor nem tartaná-e indokoltnak akár védőkesztyű viselését, amire Facebook-oldalán is sokan buzdítják, de felvetésünkre nem kaptunk választ.