Orbán Ráhel azt a területet veszi meg Tokajban, amit korábban Lévai Anikó birtokolt

Részben ugyanazokat a földeket vásárolná most meg, mint amiket az édesanyja egyszer már megszerzett.

2023. június 7., 14:56

Szerző:

A tokaji borvidéken, Sárazsadányban gazdát cserél 34 hektár szőlő, legelő és gyümölcsös. A vevő Orbán Ráhel, a miniszterelnök legidősebb gyermeke. Az eladó Kántor Andrea Erzsébet. A vételár 273 millió forint. Kántor Andrea Erzsébet, a Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Szárhegy Kft.) korábbi ügyvezetője és társtulajdonosa.

Ez a cég anno Lévai Anikó résztulajdonában állt, és az Élet és Irodalom (ÉS) tényfeltáró cikksorozata tette híressé annak kapcsán, hogy 2001-ben 41 millió 475 ezer forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el. Az aktuális adás-vételi szerződésből kiderül az is, hogy a területek nagy részét a Patricius Borház Zrt. bérli 2040-ig, mely 2023 márciusában a BDSPT Zrt.-hez került, melynek tulajdonosa Tiborcz István. A Patricius Borház Zrt néhány terület esetén 2041-ig évi 30 ezer forintos bérleti díjat fizet, amely területek egyébként a Natura2000-es besorolású természetvédelmi övezeten helyezkednek el – írja az Átlátszó.

A Bodrogolaszi Közös Önkormányzati Hivatal Sárazsadányi Kirendeltsége kifüggesztette és az interneten is közzétette az adás-vételi szerződést.  A területekre jelzálog van bejegyezve 540 millió forint értékben az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. részére, ám a jelzálog törlési engedélye már letétbe van helyezve. További 260 millió forint értékben a Takarékbank Zrt. terhelte meg a földeket, ezt a szerződés szerint 2025. március 31-ig kell kifizetnie az eladónak.

Visszavásárolják a régi családi vagyont

A szerződés tartalmazza Sárazsadány 1170, 1166/2, 1236 helyrajzi számokat is. Az Átlátszó azt írja, hogy a1170-es helyrajzi számú ingatlant 1997-ben szerezte meg Lévai Anikó a sárazsadányi önkormányzattól adásvétel jogcímén, és 2009-ben adta tovább Kékessy Dezsőnek, szintén adásvétel jogcímén. Tőle 2022-ben került tovább Kántor Andrea Erzsébethez szintén adásvétel jogcímén. A Sárazsadány zártkert 1236-os helyrajzi számú ingatlan 2001-ben, adásvétel jogcímén került Dr. Szász István Attilától Lévai Anikóhoz, majd tőle 2009-ben ugyanezen a jogcímen megint csak Kékessy Dezsőhöz. Tőle pedig megint csak 2022-ben került tovább Kántor Andrea Erzsébethez, szintén adásvétel jogcímén. 

A nemrégiben elhunyt Kékessy Dezső, volt párizsi magyar nagykövet a cégadatok tanúsága szerint a Szárhegy Kft. tulajdonosai között is megfordult. Lévain és rajta kívül az elmúlt húsz évben a cégben tulajdonos volt továbbá az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. és a Patricius Borház Kft is. A Szárhegy Kft. azóta a Patricius Borház Zrt.-be olvadt. A Patricius Borház Zrt. 2021-ben alakult a Patricius Borház Kft.-ből, 2023 elején pedig beleolvadt még az Arany Dűlők Kft., a Szárhegy Kft. és a Patricius Hotel Kft. is, melyeket korábban szintén mind az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. tulajdonolt. A Patrícius Borház Zrt. egyedüli részvényese szintén az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. volt, majd 2023 márciusában a BDSPT Zrt.-hez került a cég. A BDSPT tulajdonosa Tiborcz István, Orbán Ráhel férje. Vagyis Orbán Ráhel megvásárol 34 hektár szőlőt a tokaji borvidéken, melyeket  részben korábban már az édesanyja is birtokolt, most pedig a férje tulajdonában álló cég gazdálkodik a földeken.

(Kiemelt képünkön: Szőlősorok egy szőlőskertben a híres kelet-magyarországi Tokaj-hegyalja lejtőin. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.