Orbán: nem engedjük, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebbe a háborúba

A miniszterelnök a uniós miniszterelnökök tanácskozása után nyilatkozott.

2022. február 25., 06:40

Szerző:

Csütörtök éjjel válságtanácskozást tartottak Brüsszelben az Európai Unió tagállamainak vezetői. Orbán Viktor közösségi oldalán tett közzé nyilatkozatot a megbeszélés után. A miniszterelnök elmondta: egységesen elítélik az orosz inváziót Ukrajnában. 

Orbán szerint az uniós államok vezetői abban is egyetértettek, hogy a konfliktus megoldása nem a háborús cselekmények.

„Egységesen döntöttünk szankciók bevezetéséről. Ezek a szankciók nem érintik az energia területét, ezért Magyarország és az unió többi tagállamának energiaellátása a szankciók ellenére biztosítva van”

– hangsúlyozta a kormányfő. Orbán szerint abban is megállapodtak, hogy az Ukrajnával szomszédos országok biztonságára sokkal több forrást kell biztosítani, ide értve a keleti határvédelmet is. 

„Nem fogjuk engedni, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebbe a háborúba”

– jelentette ki Orbán, aki szerint nagyon óvatosan kell bánni a jelenlegi helyzetben a orosz-ukrán háborús konfliktussal kapcsolatos nyilatkozatokra. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke az Európai Tanács 2021. június 25-i brüsszeli épületében tartott kétnapos EU-csúcstalálkozó végén távozik. Fotó: Olivier Matthys / POOL / AFP)

 

 

 

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.