Orbán: Moszkva tragédia volt, Brüsszel csak egy rosszul sikerült kortárs paródia

Veszprémben tartott ünnepi beszédet Orbán Viktor miniszterelnök az 1956. október 23-i eseményekre emlékezve, de beszédében kitért aktuálpolitikai vonatkozásokra is.

2023. október 23., 16:03

Szerző:

„Ma a világ minden pontján emlékeznek és ünnepelnek az ott élő magyarok. A magyar szabadság napján innen Veszprémből köszöntjük a Kárpát-medencei és a teljes világ magyarságát” – idézte a hirado.hu Orbán Viktor október 23-ai ünnepi beszédének első mondatait. A miniszterelnök, ahogy tavaly sem, úgy idén sem Budapesten mondta el beszédet, hanem egy kordonnal körülvett helyszínen Veszprémben.

A vidéki fellépés okairól még a beszéd elején kitért a kormányfő: „Magyarország minden városának és falujának megvan a maga 1956-ja Orbán szerint, és mindegyik része a mi nagy közös 56-os szabadságharcunknak. Ezért is lekezelő és hiba, ha valaki október 23-án csak a rivaldafényben úszó Budapestről beszél.”

Ahogy a Telex is írta, Orbán Viktor úgy emlékezett vissza ma az 1956-os eseményekre, miszerint '56 az egész nemzet nagy közös szabadságharca volt, mert végeztek ki papot, tanárt, földművest, kommunista pártvezetőt, időseket, fiatalokat, nőket, férfiakat, budapestieket és vidékieket. Orbán megemlékezett Veszprém hős mártírjáról, Brusznyai Árpádról is, akit a szabadságharc leverése után kivégeztek.

Orbán Viktor szerint nem lehet ismerni a pontos számokat 1956-ról, úgy tartják, hogy körülbelül 3000-en haltak meg az utcai harcokban, 20 ezren pedig megsebesültek. „A kommunisták 200 embert küldtek halálba, tízezreket börtönbe. Nem beszélve azokról, akik elmenekültek.”

A miniszterelnök a beszédben azt mondta, a magyar forradalom és szabadságharc nem artikulálatlan üvöltés, nem a szabadságvágy zabolátlan kitörése volt, hanem minden létező hősiessége mellett is józan, mértéktartó és felelősségteljes forradalom volt. „Ehelyett józan, mértéktartó és felelősségteljes mozdulat volt, a magyar géniusz felvillanása”

– folytatta Orbán.

Európa legstabilabb nemzete vagyunk

A beszéde további részében a miniszterelnök többször elkanyarodott az 1956-os események méltatásától és a jelen Magyarországáról, Uniójáról és Oroszországáról mondta el gondolatait. Szerinte 1989-ben csak az volt a dolgunk, hogy befejezzük, amit 1956-ban elkezdtek: hogy megmutassuk, harminc év kényszerű hallgatás nem egyenlő a megbocsátással, és hogy a számlát előbb-utóbb meg kell fizetni. A szabadság azt jelenti Orbán szerint, hogy vállald, hogy kereszténynek, magyarnak születtél. Erről se Brüsszel, se Moszkva kívánságára sem vagyunk hajlandóak lemondani – fogalmazott.

Harminc évvel később is tart még a vita, hogy igazságszolgáltatás ügyében elégtelen demokráciát látva helyesen döntöttek-e a magyarok, mondta Orbán, aki szerint annyi azért bizonyos, hogy itthon úgy váltották le a kommunistákat, hogy Magyarországon nem volt polgárháború és egy ember sem halt meg. Nem kellett előrehozott választást sem tartani, és az is biztos Orbán szerint, hogy „máig mi vagyunk a legbiztonságosabb és legstabilabb ország egész Európában”.

 

Az aktuálpolitika is teret kapott az ünnepi beszédben

A kormányfő értelmezése szerint ma is felbukkannak olyan dolgok, amik a szovjet időkre emlékeznek, és szerencse, hogy ami elsőre tragédia volt, az ma már komédia. „Moszkva tragédia volt, Brüsszel csak egy rosszul sikerült kortárs paródia” – hangsúlyozta, majd hozzátette: ha Moszkva fütyült, akkor úgy kellett táncolni, de ha Brüsszel fütyül, akkor mi nem táncolunk, ha nem akarunk.

A hazai politikai ellenzéknek is üzent: „Ha jól látom, az MSZMP utódpártja már mikroszkopikus méretű, és az utolsó baloldali párt is ott végzi, ahol 1956 szelleme szerint is végezni kell” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: nem a tankok gurulnak be Keletről, hanem a dollárok Nyugatról, de ugyanoda és ugyanazokhoz.

A beszéd utolsó harmada költői magaslatokba emelkedett, a miniszterelnök egy metaforát is megengedett magának az EP-választásra utalva: „Európa még él, lélegzik, a testében még dolgozik az életerő.”

(Kiemelt kép forrása: Facebook / Orbán Viktor, belső kép: résztvevők az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján tartott veszprémi ünnepi megemlékezésen 2023. október 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd)