Orbán: leállítják a tömeges oltási rendszert

Magyarország átáll a tömeges oltásról a készenléti oltási rendszerre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Ez azt jelenti, hogy csak néhány oltóhelyet tartanak majd fenn, a tömeges oltásokat leállítják.

2021. június 4., 08:49

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök ismét interjút adott a Kossuth rádióban péntek reggel. Ebben arról beszélt: Magyarország átáll a tömeges oltásról a készenléti oltási rendszerre - írta a hvg.hu. Ez azt jelenti, hogy csak néhány oltóhelyet tartanak majd fenn, a tömeges oltásokat leállítják. Méghozzá azért – indokolt a kormányfő –, mert megfordult az eddigi trend: most már többen kapnak második oltást, mint elsőt. Szerdán például első oltást 11 585 ember, másodikat 81 942 ember kapott. Orbán szerint "2,5 millió ember nem kért vakcinát, nem regisztrált, nem akarja (...) ezért a jelenlegi, komoly erőforrásokat igénylő oltási rendszert nem ésszerű fenntartani."

Megjegyezte: az első oltások száma azért ilyen alacsony, mert

"az emberek már nem rohamozzák meg a háziorvosokat, oltópontokat".

Orbán Viktor a friss járványszámokat is ismertette. Eszerint az elmúlt 24 órában a járványnak 26 halálos áldozata volt, 269 új fertőzöttet regisztráltak, miközben 64 ezer az aktív fertőzöttek száma.

A kormányfő beszélt arról is, hogy

"most már vakcinabőség van: több az oltóanyag, mint ahányan jelentkeznek értük".

A teljes népesség 54 százaléka megkapta az első oltást, a másodikat pedig 38 százalék. A nyugati vakcinákból év végéig majdnem 17 millió lesz – jegyezte meg, hozzátéve: "oltásbiztonságban vagyunk, senkinek nem kell aggódnia". Sem egy következő hullám esetén nem kell aggódni – erre a szakemberek szerint nem feltétlenül kell számítani szavai szerint –, de abban az esetben sem, ha kiderülne, hogy a második után egy harmadik oltásra is szükség van.

Orbán Viktor beszélt a 12-15 évesek oltásáról is. Erről szerinte egészségügyi és tudományos szempontok alapján kell döntést hozni, nem politikai alapon. Úgy vélte, a nyár végére juthat nyugvópontra erről a szakmai vita, addig türelmet kért. Arra is emlékeztetett, hogy jelenleg a kiskorú gyermekeket a saját oltási bizonyítvány birtokában magunkkal viheti a szülő a különböző eseményekre.

"Az ember legszívesebben agyonütné, aki csak egy ujjal is hozzáér a gyerekéhez"

- tért át a miniszterelnök a pedofilokat szigorúbban büntető jogszabályra. Ésszel kell új, szigorúbb szabályokat hozni – emelte ki.

"Semmilyen szexuális befolyásolásnak nem akarjuk kitenni a gyermekeinket, és ez nem csak egy jámbor óhaj, hanem büntetni akarjuk azokat, akik ezt megszegik" – állapította meg. Megjegyezte, hogy az internet olyan új csatateret nyitott a pedofil bűncselekmények szempontjából, ami szabályozást igényel. A gyerekek szerinte kifejezetten „lubickolnak” az interneten, hiszen ez a modern világ, ám a virtuális térbe nemcsak a jó, hanem a rossz dolgok is beáramolnak.

Trianon 101. évfordulója, a mai Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Orbán arról is beszélt: 11 éve döntött úgy az Országgyűlés, hogy "az országvesztés napját" a Nemzeti Összetartozás Napjává alakítja. "A magyar nemzet megmaradt, mert akiket fizikailag elszakítottak közülünk, azokkal lélekben együtt maradtunk"  - fogalmazott. „Persze, volt egy országvesztés, ezt nem fogjuk elfelejteni hetedíziglen se. De a magyar nemzet megmaradt, és ennek a lelki közösségnek a megőrzése mégis csak sikerült, sőt, a kötődés erősebb, mint valaha - és ez nagy dolog!” – tette hozzá.

"Nem fogjuk elfelejteni, ami történt, de nem is fogunk egy vereségre ítélt népként élni"

- mondta. Orbán szerint a szomszédainkkal ugyan vannak viták az ott élő magyarok jogaival összefüggésben, ebben erőt kell mutatni, de nem ellenfeleket kell gyűjteni a külpolitikában, hanem barátokat. A külpolitikai cél szerinte az, hogy a "saját utunkat járjuk, minél több barátot szerezzünk, váltsuk át ezeket gazdasági együttműködésre".

Végül a foci is szóba került. "Nem vagyok nagyon boldog, mert felemelkedett végre a világ labdarúgásának égboltjára egy magyar csillag, de a kapitány úgy döntött, hogy nem szerepelteti (...) most morózusabb vagyok, hogy Szoboszlai nem játszik, ez mindent átértékel" – fogalmazott a kormányfő, aki jobbulást kívánt Szoboszlai Dominiknak.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

21:17

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

2024. április 29., 13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.