Orbán és a medvék esete Tusványoson

A miniszterelnök biztonságának jegyében. 

2022. július 20., 11:05

Szerző:

Medveveszélytől tartanak a szervezők, így két anyaállatot a bocsaival már el is szállítottal Tusnádfürdő környékéről, írja a Blikk. A helyszínen rendezik a Bálványosi Nyári Szabadegyetem erdélyi rendezvényét, amelynek szombati díszvendége Orbán Viktor lesz. Magyarország miniszterelnöke előadást fog tartani a helyszínen, ilyenkor rendszeresen kormányzása filozófiai aspektusairól, a világpolitikai helyzetről beszél. 

„Két anyamedvét és a bocsaikat, összesen nyolc egyedet már a múlt héten elszállítottunk, rendszeresen jártak a város környékén. Ahogy egyre merészebbek lettek, a szakértői csapatunk a befogás mellett döntött, elaltattuk, majd elvittük őket a vadásztársaság kezelésében lévő legtávolabbi erdős területre”

– mondta a Blikknek a biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban Butyka Zsolt, tusnádfürdői polgármester. Hiszen az a lényeg, hogy ne jöjjenek vissza. Közben folyamatosan figyelik őket, hogyan ébrednek, együtt mozog-e a család, célba veszik-e újra a lakott területet – tette hozzá Butyka. 

Az egész rendezvény, így Orbán Viktor beszéde alatt is vadőrök dolgoznak majd a tábor területén, biológusok és egy speciális önkormányzati csapat is monitorozza a vadállatok mozgását.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor az EU és a Nyugat-Balkán vezetőinek brüsszeli találkozóján 2022. június 23-án. Fotó: Ludovic MARIN / AFP)

Tegnap 21:15

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.