Orbán: Emelt készültséget rendeltem el a kórházakban

A miniszterelnök szerint a következő hetekben derül ki, hogy van-e szükség szigorításra, a határokon viszont radikális korlátozások lesznek. 

2021. február 26., 08:52

Szerző:

A helyzet valóban drámaian romlik, ismét azokat a számokat kell nézni, hogy hány üres ágy van a kórházakban, mert abban egyetértenek az orvosok, hogy a következő két hétben a fertőzöttek száma nőni fog - jelentette ki Orbán Viktor a péntek reggeli Kossuth Rádiónak adott interjújában. A miniszterelnök ismertette a legfrissebb napi adatokat is, amely szerint 4668 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, 123 ember hunyt el, 5027-en vannak kórházban, közülük 451-en lélegeztetőgépen.

Orbán szerint a legfőbb kérdés az, hogy az orvosok, az ápolók, valamint a felszerelések elegek lesznek-e a védekezésre. Hozzátette: 2296 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy van, vagyis a jelenlegi terhelés még messze van a végletektől, de a helyzet minden bizonnyal romlalni fog. A miniszterelnök bejelentette: emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban, majd hozzátette, ugyan vannak új kórházigazgatóik, de nem vezényelte vissza a parancsnokokat.

Az oltással kapcsolatban elárulta, jelenlegi állás szerint két és fél millióan regisztráltak védőoltásra, emiatt mondta azt tegnap Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy húsvétra az összes regisztrált megkapja legalább az első vakcináját. Orbán szerint  uniós szinten ezzel Magyarországon lesz a legnagyobb átoltottság. Megjegyezte, az elkövetkező heteken múlik, hogy lesz-e szükség szigorításokra, de az biztos hogy a határokon kell.

"Nem lehet okosba kitalálni, hogy üzleti út miatt megyünk, ezért radikálisan korlátozni kell ezeket az utazásokat” - mondta.

Orbán Viktor megerősítette, hogy továbbra is a kínai vakcinát szeretné beadatni magának, és várhatóan a jövő héten ezt meg is kapja.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook oldala)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.