Orbán elfelejtett szólni az EU-nak az energia-veszélyhelyzetről

Ha valóban így van, akkor ebben az esetben szolidaritási mechanizmus lépne életbe. 

2022. július 14., 18:58

Szerző:

Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős biztosa közleményt adott ki a szerdán bejelentett magyar energia-veszélyhelyzetről – írja a HVG. A közleményből kiderült, hogy a magyar kormány nem értesítette erről Brüsszelt, ezért a Bizottság most a magyar hatóságoktól próbál pontosabb információhoz jutnia annak érdekében, hogy jobban megértsék a veszélyhelyzeti tervet, és felmérjék annak a szomszédos tagállamokra gyakorolt hatásait.

A Bizottság emlékeztet arra, hogy az EU szilárd jogi kerettel rendelkezik az ellátás biztonságának a tagállamok közötti szolidaritás szellemében történő biztosítására. A közleményből úgy tűnik, hogy a brüsszeli testület aggódik a veszélyhelyzet jogszerűsége miatt. Leszögezik, hogy akkor lehet szükségállapotot hirdetni, ha egyértelműen veszélybe kerül az ellátás. Amennyiben ez történik Magyarországon, akkor érvénybe lépnek az uniós ellátás biztonsági szabályok – közölte a HVG.

Mint írják, valamennyi EU-tagállamra a hatályos ellátásbiztonsági szabályok értelmében szolidaritási kötelezettségek is vonatkoznak, vagyis sürgős szükség esetén kötelesek segíteni szomszédaikat a védett fogyasztók energiaellátásával. A Bizottság július 20-án konkrét javaslatokat fog előterjeszteni az idei télre való készültség megerősítése érdekében.

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor az EU és a Nyugat-Balkán vezetőinek brüsszeli találkozóján 2022. június 23-án. Fotó: Ludovic MARIN / AFP)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.