Orbán: Brüsszel újabb lépést tett a háborús gazdaság irányába

A miniszterelnök is reagált arra, hogy az EU tagállamainak energetikai miniszterei elfogadták a gáztakarékoskodási rendeletet.

2022. július 26., 15:41

Szerző:

Aggasztó hírnek nevezte Orbán Viktor, hogy kedden megszavazták az EU gáztakarékoskodási rendeletét. Szerinte ezzel Brüsszel újabb lépést tett a háborús gazdaság irányába, ami miatt bonyolult idők jönnek.

Viszont mindenkit megnyugtatott: „Magyarországon a rezsicsökkentés marad!”.

A kedden megszavazott iránymutatás szerint a tagállamoknak arra kell törekedniük, hogy augusztus 1-től március 31-ig 15 százalékkal csökkentsék földgáz-felhasználásukat az elmúlt 5 év átlagához képest, amire az orosz gázszállítás bizonytalansága miatt van szükség. Szijjártó Péter azt mondta az ülés szünetében Brüsszelben, hogy a magyar kormány a kötelező spórolás elrendelésének lehetősége elleni tiltakozásul szavazott nemmel, mert ez szerinte káros és betarthatatlan rendelet. Szijjártó volt az egyetlen a 27 miniszterből, aki nemmel szavazott.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatón beszél, Budapesten, 2022. április 6-án. Fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu)