Orbán Balázs: a magyar kormány nem ért egyet a nyugati világ blokkosodási politikájával

Orbán Balázs szerint a nyugati világban megfigyelhető blokkosodással szemben érdemes megőrizni Magyarország szabad gazdasági mozgásterét, mert az exportra épülő magyar gazdaságpolitika sikeres tud lenni békeidőben. A miniszterelnök politikai igazgatója emellett beszélt az Erasmusról és a pedagógusok béremeléséről is.

2023. január 17., 12:06

Szerző:

Orbán Balázs a Jazzy Business Class műsorában kifejtette, hogy a Nyugatra jelenleg a blokkosodás, tömbösödés jellemző. Szerinte a világ instabilitására, a veszélyek korára jellemző, hogy a nyugati világon kívüli szereplők komoly kihívást jelentenek számukra. A Nyugat (az Európai Unió és az Egyesült Államok) ilyenkor gazdasági, kulturális és kereskedelmi egységet épít ki, majd leépíti a nyugaton kívüli szereplőkkel való kapcsolatokat. Bár Magyarország Európa közepén van, nem mi fogjuk meghatározni a Nyugat válaszát, hanem valószínűleg az Egyesült Államok, nekünk azt kell eldöntenünk, hogyan fogunk erre reagálni – magyarázta.

Orbán szerint az egyik erőviszonyokat meghatározó kérdés a kereskedelem területén az, hogy lehet-e alapanyag gyártást, például a mikrochip gyártást a nyugati világon kívülre tenni vagy sem. Kérdésére válaszolva elmondta, hogy jelenleg ennek a visszahozatala zajlik, és protekciós intézkedéssel a nyugati világon kívüli importőröket megpróbálják kijjebb szorítani. Ez a kilencvenes évek szabadkereskedelmi logikájához képest homlokegyenest az ellenkező megközelítés – tette hozzá. Szerinte a blokkosodás másik jele, hogy az orosz-ukrán háború miatt a nyugati világon kívüli országgal való kereskedelmi kapcsolatok megszakításának levezénylése zajlik. Pár kivétel van az energetika területén, de az orosz olajipar a szankciók miatt hamarosan megszűnik, valamint az egész nyugati világ arról beszél, hogyan fog orosz olaj nélkül működni – mondta. Szerinte ez a blokkosodás a hatalom központosodásának veszélyével jár, ugyanis ez ennek a folyamatnak a természete.

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint Magyarországnak az az előnye, hogy „középen van”, így hazánkon megy keresztül a kelet-nyugat irányú kereskedelem. Emiatt pedig meg kell tartani Magyarországnak a szabad kereskedelmi mentalitását.

A szankciókkal kapcsolatban Orbán Balázs elmondta hogy ha Magyarországnak, mint az Európai Unió és a NATO teljes jogú tagállamának, véleménye van az unió politikájával kapcsolatban, azt ki kell mondania. A már említett blokkosodás jegyében az unió az Egyesült Államok törekvéseihez csatlakozna, ám a magyar kormány úgy gondolja, hogy inkább egy harmadik utas politikát kellene folytatni.

Az oktatásban is sok a teendő

Az Erasmus ügyben a miniszterelnök politikai igazgatója elmondta, hogy Brüsszel egy politikai boszorkányüldözés folytat, amit a magyar kormány felháborítónak tart. Orbán ismeretette, hogy a kormány igyekszik megtudni, hogy pontosan mit vár a Bizottság, de azt garantálják, hogy a magyar diákok emiatt nem kerülnek hátrányba

A miniszterelnök politikai igazgatója az oktatással kapcsolatban azt mondta: ha komplex egészként tekintünk rá, minden területen dolgozni kell rajta. Mint mondta, alapvetően egyetértés van abban, hogy a pedagógusbéreket emelni kell, egy 10 százalékos emelés már januártól érvénybe lépett, a nagyobb mértékű emelés pedig csakis az uniós támogatások érkezésétől függ.

(Kiemelt képünk: Orbán Balázs interjút ad a 168 Órának Budapesten, 2021. december 28-án. Fotó: Karancsi Rudolf/168óra)