Orbán Balázs: 2022 az egyik legkönnyebb választás lesz, a Fidesz meg is nyeri

A miniszterelnökség államtitkára a Neokohn-nak adott interjút.

2021. augusztus 19., 20:02

Szerző:

A Miniszterelnökség miniszter-helyettesével készített interjút a neokohn.hu. Orbán Balázs  a beszélgetés során kifejtette álláspontját a felsőoktatás átalakításáról és a jövő évi választások kimeneteléről. Arról is szó esik az interjúban, hogyan áll a konzervatív erők helyzete ma a világban. Orbán Balázs úgy véli: Magyarország a bástyája a konzervatív erőknek. Az interjúban azt is kifejti, hogy meggyőződése szerint a Fidesz simán megnyeri a 2022-es választásokat. A felsőoktatással kapcsolatban azt is hozzátette a kormánypárti politikus, hogy 2022-re azok között a top 3 országok között lesz majd Magyarország, amelyek GDP arányosan a legtöbbet költik felsőoktatási célokra. 

A jövő évi választásokkal kapcsolatban Orbán Balázs úgy fogalmaz: „szerintem az ellenfeleink ugyan mindent meg fognak próbálni, a külső erők mindent meg fognak tenni, hogy kormányváltás legyen Magyarországon, de meg fogjuk nyerni a választásokat. Nem hagyjuk magunkat, s ehhez csak a magyar emberek támogatására van szükség.”  A választásokkal kapcsolatban hozzátette, hogy a 2022-es választás igazi tétje a nemzeti szuverenitás, mivel a baloldal egyrészt kiüresedett állapotban van, másrészt pedig külföldről támogatott. 

A kormány felsőoktatási intézkedéseit is dicsérte Orbán Balázs. A politikus úgy látja, hogy az alapítványi struktúrával sokkal sikeresebbek lesznek majd a magyar egyetemek. Példaként hozta fel a nagy amerikai egyetemeket is, amelyek már évszázadok óta alapítványként működnek. Orbán Balázs az interjúban kijelentette, hogy az állam nem száll ki teljesen a magyar felsőoktatásból. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „az állam nem vonul ki a felsőoktatásból, ez is a baloldal által terjesztett hazugságok része. Az állam megrendelői pozícióba kerül, aminek köszönhetően végre nem fejkvótaalapon finanszíroz, hanem teljesítményelvárást tud megfogalmazni.”

(Kiemelt kép: Orbán Balázs András, miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár. 2021. 08. 03. Fotó: Merész Márton)

 

A Diákhitel Központ korábbi vezetőjének, Varga Judit volt férjének elmondása szerint a legfelső politikai körökből nem kapott támogatást az elmúlt hetekben, de belső fideszes körökből igen, „illetve olyan helyekről is kaptam támogatást, amit nem gondoltam”. Példaként egyházi vezetőket, régi barátokat, illetve a Történelmi Magyar Családok Szövetségét említette – derül ki Magyar Péter Telexnek adott interjújából.

Amióta mérik, most először a legszegényebb magyar régió is eléri az EU fejlettségének felét, de a fél ország az uniós lista leghátsó részén van – sőt, ha a francia tengerentúli helyek nélkül számolunk, akkor a Dél-Alföld is visszacsúszott az európai legszegényebb húszba. Budapest eközben még jobban teljesít, az országból a főváros és környéke tudott szebb növekedést felmutatni - írja a hvg.hu.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.