Operatív törzs: 36 kórházban ápolnak koronavírusos betegeket, Budapesten pedig már „észlelhető a javulás”

2020. május 12., 12:18

Szerző:

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján elmondta: szerdán jön a kormányrendelet, amely szerint a beutazáshoz szükséges méltányossági kérelmet kizárólag magyar nyelven és elektronikusan lehet benyújtani. Az egy háztartásban élőknek elég mindössze egy kérelmet beadni, és meg kell adni a méltányossági kérelem okát. Csatolni kell egy dokumentumot, ha kell, a meghatalmazást is.

Beutazhat tanulmányi vizsga miatt jövő ember, de a rokonok temetésére érkezők is.

Már 420-nál több ember vállalta, hogy elektronikus szoftverrel ellenőrizze őt a rendőrség a házi karanténban. A kijárási korlátozások megszegése miatt Budapesten és Pest megyében 300-nál több esetben intézkedett a rendőrség.Viszont 352-re emelkedett a járványhelyzet alatt elkövetett bűnesetek száma, csalás, rémhírterjesztés is akad köztük.

Az ápolók világnapja alkalmából Müller Cecília országos tisztifőorvos az ápolókat köszöntötte. Majd elmondta, 

a Szent László kórházban 12 beteget vettek le tegnap óta a lélegeztetőgépről, köztük egy 40 éves ember is van, de általában 60 és 79 év közöttiek az így kezelt betegek. Most összesen 45-en vannak lélegeztetőgépen.

Stabilan alacsonyan „tartjuk” az új fertőzöttek számát, mondta a tisztifőorvos. Az aktív fertőzöttek (1181 fő) 60 százaléka Budapesten és Pest megyében él, de

ezeken a területeken is javulás észlelhető.

A beutalási renden is módunk volt változtatni a kedvező járványhelyzet miatt - mondta el. Gyakorlatilag visszatérünk a járvány kezdetekor meghatározott rendhez. A járvány elején is kijelölt intézmények voltak.

Jelenleg 36 kórházban ápolnak koronavírusos betegeket,

de hogy ismét visszatérhessen a rendes betegellátás, a koronavírusos megbetegedések kezeléséhez ismét centralizált betegellátásra van szükség - ezt már arra mondta Müller, hogy immár Budapestre kell hozni a fertőzötteket. Azt mondta, ha új, súlyos állapotú beteget találnak, őket a Dél-pesti Centrumkórházba és a Korányi Pulmonológiai intézetbe kell vinni.

Így koncentrált az ellátás, és az egészségügyi dolgozók közül az ellátásba bevontak száma csökken. Így lehet visszatérni a hagyományos ellátáshoz Müller szerint. Ha egy adott beteg állapota javul, a meglévő betegek maradhatnak a jelenlegi kórházban, de ez a két intézmény döntésén múlik. Akik nem szorulnak kórházi ellátásra, ők a továbbiakban is otthon gyógyulnak.

Elmondta: nem kell senkit Budapestre szállítani, amennyiben ezt nem igénylik.

A Népegészségügyi Központ laboratóriuma egy nemzetközi PCR körvizsgálaton vett részt, amelynek lényege, hogy ismeretlen mintákból ki kell tudni mutatni a koronavírust és annak mennyiségét. Az NNK 100 százalékban megfelelt ezen a teszten - mondta el Müller Cecília. Ez azt üzeni, mondta, hogy

megbízható járványügyi hátterét nyújtó labor áll rendelkezésre Magyarországon.

A szociális intézményekben Müller Cecília elrendelte a vizsgálatokat. Ahol a járvány felütötte a fejét, ott széles körű vizsgálat zajlott. Az intézmények közel harmadát már átvizsgálták a szakemberek, nekik is köszönetet mondott Müller.

A 345 intézményben egységes metodika szerint történt a vizsgálat. Ezekből

343 intézményben volt orvos, és mindössze csak kettőben nem - ezzel kapcsolatban eljárás indult. Több mint 190 intézményben egyéb orvost vagy egészségügyi szakembert is alkalmaztak.

Azonnali intézkedés történt 3 intézményben a hiányosság felszámolására - itt előzetesen nem vizsgálták meg a dolgozók egészségi állapotát.

A tárgyi eszközök a döntő többségnél rendelkezésre álltak, de néhány esetben hiányosságokat tártak fel, a fertőtlenítő takarítás például az esetek 2 százalékában nem állt rendelkezésre.

Az izolációkat az intézmények kétágyas szobákban vitték véghez, az ápolási folyamatot teljes mértékben végigkövették a szakemberek - mondta el. Ezekben az intézményekben sokan szorulnak teljes ápolásra (az ő arányuk 40 százalék).

72 intézményben kisebb hiányosságok miatt szükséges volt valamilyen intézkedés.

A preventív intézkedéseket folytatni fogják, hiszen ez még csak az intézmények egyharmadában zajlott le. Ezeket továbbra is végzik. Akár jogszabálymódosítási javaslatok is megtörténhetnek.

A vérplazma-vizsgálatokhoz elegendő donor van

- mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos újságírói kérdésre.

Müller nem tudta pontosan megválaszolni, mikor lehet ismét látogatni a betegeket, viszont azt mondta: a jelenlegi intézkedések azt szolgálják, hogy az egyes kórházakat felszabadítsák a járvány kezelése alól. Bizakodunk, hogy minél hamarabb - mondta el Müller.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.