Sokakat kivéreztet, közben néhány Fidesz-barát település között 1,2 milliárdot szór szét a kormány

2020. május 15., 11:45

Szerző:

A kormány segít a bajban, főleg, ha a szövetségeikről van. szó. Ez derül ki abból a parlamenti levelezésből, amit Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa folytatott Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkárral – írja a Népszava.

Tordai egy április 14-i kormányhatározatra kérdezett rá: mi indokolta, hogy azonnali hatállyal 1,2 milliárdos támogatást ítéltek meg öt településnek is a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében. A legnagyobb összeget, 438 millió forintot ebből Kisvárda,  régi barát kapta kötelező feladatainak ellátására -, de 371 millióval turbózták fel a szikszói iparterület fejlesztését és 291 milliós mentőövet kapott Ács városa, hogy rendezni tudja tartozásait.

A kérdés most azért is aktuális, hiszen az önkormányzatok zsebéből éppen óriási összegeket vesznek ki a járvány elleni védekezésre hivatkozva.

Íme Tállai csütörtöki válasza:  

„A koronavírus-járvány okozta helyzetben különösen fontos az önkormányzatok pénzügyi stabilitásának megőrzése, az alapvető feladatot ellátó intézmények biztonságos üzemeltetése, illetve azon beruházások támogatása, amelyek eredményeként munkahelyek jönnek létre.” 

Az nyilván csak véletlen egybeesés, hogy 1,2 milliárdos támogatás kedvezményezettjei többségében fideszes (vagy Fideszt támogató vezetésű) települések.

  • Ács polgármestere a fideszes Szentirmai István,
  • Kisvárdáé  a szintén kormánypárti Leleszi Tibor,
  • Tarhosé a Fidesz által támogatott független Kürti Sándor,
  • Pócspetrié Tamás György, aki Semjén Zsolttal avatott emlékművet,
  • Szikszóé pedig az ugyancsak független Sváb Antal.

– jegyzi meg a lap.

 

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet csütörtökön.